-->

ПОБЈЕДНИЦИ ФЕСТИВАЛА МЛАДИХ ГУСЛАРА У НЕВЕСИЊУ СУ МИЛОШ ДРАКУЛ И СТЕВО ВУЈОВИЋ

16 avgust 2024

У оквиру 149. Невесињске олимпијаде вечерас је у Дому културе „Небојша Глоговац“ љубитеље и такмичаре гусала окупио 26. Фестивал младих гуслара, до 18 година.

Ове године на Фестивалу је уведена једна новина, а то је да се ово такмичење одржава у двије категорије - такмичење младих гуслара до 13 година, и од 13 до 18 година.

g24 pobjednik mladji

Побједник овогодишњег Фестивала у категорији до 13 година је Свето Вујовић из Удружења гуслара „Војвода Глигор Милићевић“ из Билеће.

Другопласирани је био Ђорђе Стевовић из Гусларског друштва „Војвода Лука Вукаловић“ из Требиња, а треће мјесто прирало је седмогодишњем Лазару Чолаковићу из Гусларског друштва „Старина Новак“ из Пала.

Побједник Свето Вујовић из Билеће каже да је потајно очекивао једну од награда, и да је пресрећан првим мјестом. Како истиче воли да дође на Невесињску олимпијаду, и ово је његов трећи наступ на Фестивалу.

g24 20

У категорији младих гуслара од 13 до 18 година побједу је однио Милош Дракул из Гусларског друштва „Раде Јамина“ из Вишеграда. Други је био Огњен Стојановић из Удружења гуслара „Војвода Глигор Милићевић“ из Билеће, а треће мјесто припало је Стефану Гавриловићу из Гусларског друштва и школе „Свети Петар Дабробосански“ из Пала.

Фочак Милош Дракул, побједник у старијој категорији, истиче да му је ово прва побједа на Невесињској олимпијади. Како каже, јако му се свиђа ова манифестација, све је добро организовано, а посебно је одушевљен гостопримством домаћина.

У такмичарском дијелу програма љубитељима древног инструмента представило се 25 такмичара из Вишеграда, Пала, Бања Луке, Билеће, Невесиња, Требиња и Гацка.

g24 lazar

Најмлађи учесник фестивала је седмогодишњи Лазар Чолаковић из Пала коме је ово други наступ на Невесињској олимпијади. Прошле године учествовао је у ревијалном дијелу програма, а ове године припало му је треће мјесто у категорији до 13 година.

Лазар каже да воли да побјеђује, и да је срећан јер ће на Пале да понесе медаљу, пехар и новчану награду.

Три првопласирана млада гуслара у категорији до 13 година, и пет прволасираних у категорији од 13 до 18 година учествоваће на Савезном првенству младих гуслара које ће се на јесен одржати у Црној Гори.

На почетку програма љубитеље епске пјесме и гусала поздравном пјесмом представио се актуелни првак Републике Српске Божидар Шупић из Гацка.

g24 nacelnik

Фестивал је отворио начелник Миленко Авдаловић нагласивши да је епска поезија све оно на чему смо се образовали, подизали и учили од малих ногу, и зато је она наш завјет и наша наука.

– Нема ништа љепше него када видимо ову младост како чува и његује нашу традицију и обичаје, и они су за нас вечерас сви побједници – рекао је Авдаловић.

g24 golijanin

У име Савеза гуслара РС присутне је поздравио Бошко Голијанин.

Начелнику Миленку Авдаловићу плакету у име Савеза гуслара РС уручио је Бошко Голијанин, а посебну захвалницу добио је од Удружења Херцеговаца из Бања Луке.

У ревијалном дијелу програма наступили су пјесник Предраг Јаничић, гуслари Синиша Петрић, Ратко Паровић и Љубиша Атељевић. Програм је водила Нина Голијанин.

Пехаре, медаље и новчане награде овогодишњим побједницима уручили су начелник Миленко Авдаловић, предсједник Удружења гуслара РС Бошко Голијанин, предсједник ГД „Невесињска пушка“ Радован Кравић и спонзори Фестивала.

Било је ово вече за памћење са младим чуварима народне традиције у главној улози.

g24 publika1

g24 publika3

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520