-->

САБОР У ЗАБОРАНИМА ОЖИВИО СЈЕЋАЊА НА СТРАДАЛНИКЕ И СРПСКЕ ЈУНАКЕ

28 jun 2024

Црква светих косовских мученика у Заборанима прославила је данас крсну славу - Видовдан, а обиљежене су и 32 година од злочина над недужним цивилима и 83 годинe од страдања у Другом свјетском рату.

Свету литургију служио је свештеник Младен Чалија. Након богослужења, свете тајне причешћа и свечане литије, уприличен је обред ломљења славског колача.

stoca24 12

Након тога код Спомен плоче у Цркви одржан је помен за жртве злочина и положено цвијеће.

Честитајући празник и крсну славу Видовдан, свештеник Младен Чалија истакао је да је ово дан када се сјећамо наше одлуке „Да је земаљско за малена царство, а небеско увијек и довијека“.

– Свети владика Николај рекао је да су Видовдан и Савиндан два празника које слави читаво српство. Свети Сава нас је научио како се живи у вјери, а Свети цар Лазар како се умире за вјеру. Зато ми треба да будемо достојни наших славних предака који су пострадали на данашњи дан – рекао је Чалија.  

Он је похвалио рад и труд мјештана који су током претходне године довели воду и електричну енергију до овог Храма. Захвалио се свим приложницима који су дали свој допринос да се ово мјесто обнавља и напредује. Посебно је истакао прегалаштво Љубана Дуке, који брине о цркви у Сточи, и пожелио му да га Господ оснажи и окријепи у вјери.

stoca24 18

Замјеник начелника Богдан Ботић поручио је вјерном народу да се у миру, слози и љубави и наредних година окупљају око овог светог мјеста.

– Дај Боже да генерације и послије нас долазе на ово мјесто и слиједе примјер косовских јунака како се бори за своју вјеру и свој народ – нагласио је Ботић.

stoca24 5

Марко Миловић који живи и ради у Новом Саду истиче да се сваке године потруди да дође на Видовдан у Сточу, да присуствује крсној слави и ода почаст свим палим борцима, међу којим је и његов покојни отац Боро Миловић.

– Поријекло моје породице је из Заборана, а ово данашње окупљање пуно нам значи, јер се видимо са драгим људима, родбином и пријатељима и одамо почаст свим палим борцима који су чувајући свој народ положили живот за отаџбину – са сјетом прича Миловић.

Пригодне здравице упутили су предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац, редовни учесници сабора у Сточи Љубан Дука, Драган Јокшић,Здравко Лозо и монах Петар из манастира у Луци.

Учесници сабора у Сточи уживали су у звуцима гусала Сњежана Глоговца, Милана Дуке и Добрила Гушића.

Црква светих косовских мученика у Сточи освјештана је 2015. године, а Храм је изграђен на иницијативу мјештана Заборана и околних села. Посебан печат изградњи овог Храма дали су Љубан Дука и Раде Кандић, који су својим трудом и радом започели изградњу овог светог мјеста.

Становници Заборана неколико пута у историји доживљавали су страдање, али су опет устајали и обнављали живот. На локалитету гдје је саграђена црква некада се одржавао велики народни сабор.

stoca24 19

stoca24 4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520