-->

НАДЛЕЖНИ ПОТВРДИЛИ ДА ЈЕ ВОДА ИЗ ГРАДСКОГ ВОДОВОДА ИСПРАВНА ЗА ЉУДСКУ УПОТРЕБУ

02 jun 2023

На данашњој конференцији за новинаре која је одржана у Друштвеном центру општине Невесиње представници општинске управе, Дома здравља Невесиње и Јавног предузећа „Водовод“  потврдили су да је вода из градског водовода микробиолошки и хемијски исправна за људску употребу. Новинари су добили на увид резултате испитивања воде узорковане са више тачака у Невесињу које је урадио Институт за јавно здравство РС – Регионални центар Требиње. Према овим резултатима, сви микробиолошки и хемијски параметри су у референтним границама.

Начелник општине Миленко Авдаловић каже да се посљедњих дана у јавности појавило више нетачних информација везаних за епидемиолошку ситуацију  у Невесињу. Он је демантовао тврдње појединих медија да је узрок оболијевања пацијената са стомачним проблемима неисправна вода из градског водовода и да пречистач воде на језеру Алаговац није у функцији.

 ̶  Исправност воде потврдио је Институт за јавно здравство РС, а што се пречистача тиче он ради у пуном капацитету са свих седам процесних јединица  ̶  нагласио је Авдаловић. Он је као злонамјерне оцијенио тврдње да Дом здравља Невесиње није могао да прими све обољеле, као и да је Клуб одборника СДС-а тражио сазивање ванредне сједнице Општинског парламента. 

Директор Дома здравља Невесиње др Жарко Таминџија рекао је да су се у невесињску здравствену установу у посљедњих седам дана  јавила 223 пацијента са гастроинтестиналним симптомима. Потврдио да су сви имали блажу клиничку слику  и да није било потреба за хоспитализацијом. Према његовим ријечима,  пацијенти су добили потребну здравствену његу и терапију.

̶  Након појачаног прилива пацијената током викенда, почетак седмице донио је пад броја обољелих, а већ јутрос  није забиљежен ниједан нови случај  ̶  објаснио је Таминџија.

Он је потврдио да су од неколико пацијената узели узорак столице и прослиједили на испитивање у Мостар и Требиње како би се утврдило евентуално присуство вируса или бактерија. Резултати се очекују током дана или најкасније до сутра.

̶  Најбитније је да се епидемија стишала и да је вода исправна  ̶  нагласио је Таминџија.

Директор  невесињског „Водовода“ Славиша Сокнић рекао је да ово јавно предузеће посљедњих дана било изложено притиску јавности као посљедици различитих дезинформација у погледу исправности воде.

Он је потврдио да предузеће свакодневно ради интерну анализу воде на уређају који су добили од словеначког произвођача инсталираног приликом уградње пречистача на језеру Алаговац.

 ̶ У случају да параметри нису у референтним границама утврђеним овом интерном методом, узорак се шаље Институту за јавно здравство РС као јединој овлаштеној установи за коначан суд о исправности воде  ̶  објаснио је Сокнић, додајући да је од инсталирања пречистача, у посљедњих годину дана, вода увијек била бактериолошки исправна.

У прилогу резултати испитивања воде узорковане у Дјечијем вртићу и једном ресторану.

 

konf. slika 2

konf. slika 3

konf. slika 4

konf. slika 5

konf. slika 6

konf. slika 7

konf. slika 8

konf. slika 9

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520