-->

РОЂЕНДАН РАДИО НЕВЕСИЊА

13 maj 2023

Радио Невесиње емитује програм на ултра кратким таласима фреквенције 96,3 мегахерца. Први пут се огласио 13. маја 1992. године.Током рата група ентузијаста је са аматерском техником у простору потпуно неусловном за радио дифузију успјела је да направи респектабилну радио станицу која је врло брзо добила повјерење слушалаца свих узраста.

У периоду од 1992. до 1995. године Радио Невесиње је прави ратни радио са програмском шемом која је у потпуности прилагођена потребама слушалаца да чују шта се дешава на фронту широм Херцеговине и Републике Српске, али и организовању живота на територији општине Невесиње. Слушаност Радио Невесиња у том ратном времену посебно је била велика у долини Неретве. Радио се са пажњом слушао у Мостару, Чапљини, чак и у Метковићу. Био је то велики професионални изазов за људе који су креирали програм настојећи да свака информација буде одмјерена и објективна.

Радио Невесиње је у току цијелог рата радио сваким даном од 8 до 18 часова. Готово свакодневно репортери одлазе на фронт, биљеже разговоре са борцима, официрима грађанима, рањеницима, представницима хуманитарних организација, страних мисија.

Већ током првих година емитовања програма информативне и забавне емисије Радио Невесиња награђене су на радијским фестивалима Републике Српске. Поред редовних програмских обавеза Радио Невесиње се често налазио у улози организатора разних спортских, културних и музичких догађаја.

Доласком мира и потписивањем Дејтонског споразума програмска шема је промијењена и усмјерена на цивилни живот. Након што је НАТО авијација разорила предајник на Буквици, инсталиран је нови на Цргову. Од тада сигнал Радио Невесиња стиже у општине Гацко и Калиновик и дијелове општина Билећа и Берковићи.

Преласком у нове пословне просторије у Улици Немањића и обнављањем студијске и емисионе опреме обезбијеђени су много бољи услови за рад тако да је Радио испратио савремена кретања у радио дифузији.

Одлуком Скупштине општине Невесиње 2011. године радио станица која је до тада функционисала као јавно предузеће трансформисана је у Јавну установу Центар за информисање и културу са широким спектром дјелатности.

Велики број квалитетних новинара прошао је кроз ову радијску кућу и у њој оставио свој траг. Свака генерација која је учествовала у креирању програма уводила је неке новине и унапређивала програм, све уз помоћ старијих и искуснијих колега. У овом радију поникли су дописници најзначајнијих штампаних и електронских медија у региону. 

      RN 231                                                                                                                                                     

Лист Невесиње

У етар путем таласа младе херцеговичке радио дифизије отишле су бројне новинарске приче, свједочанства јунаштва и најблиставији примјери чојства и славе српског војника. Али, новинарски прегаоци су жељели да о свему томе постоје и писани трагови.

Послије готово једног вијека, ратне 1994. године, из Радио Невесиња је покренута иницијатива да се заједно са „Никшићким новинама“ обнови излажење листа „Невесиње“.

Излажење листа симболично је настављено са бројем 39, тамо гдје је било и прекинуто.

Новинари Радио Невесиња су тако уз помоћ колега из Никшића сачували од заборава догађаје и личности из ратних деведестих година које су биле пуне искушења и страдања, али на срећу са епилогом слободе. Уз повремене прекиде лист је излазио двије године.

Тачно на стоту годишњицу од излажења првог броја 1998. године Јавно предузеће Центар за информативну дјелатност из Никшића приредио је фототипско издање старих бројева „Невесиња“ и „Оногошта“ и један комплет се чува и у Радио Невесињу.

Radio 21

Награда Радио Невесиња

Радио Невесиње је 2013. године установио признање „Полетарац године“ намијењено најмлађим Невесињцима који се талентом, трудом или вјештином разликују од својих вршњака, са циљем да се скрене пажња широј јавности да се на другачији начин односи према стваралаштву и улози младог човјека у друштву.

Назив признања „Полетарац“ асоцијација на култну тв серију Телевизије Београд посвећену најмлађем аудиторијуму.

Свечано уручење признања и пригодних поклона Радио Невесиње организује сваке године пред новогодишње празнике.

poletarac3

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520