-->

СВЕТОСАВСКОМ АКАДЕМИЈОМ У НЕВЕСИЊУ ПОЧЕЛЕ СВЕЧАНОСТИ У ЧАСТ ПРВОГ СРПСКОГ АРХИЕПИСКОПА

26 januar 2023

У Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу вечерас је приређена Светосавска академија, посвећена првом српском архиепископу, светитељу, просвјетитељу и утемељивачу српске цркве и државе Светом Сави.

Свечаност је организовала Општина Невесиње у сарадњи са Црквеном општином Невесиње и јавним установама.

Ученици, духовници и јавни радници припремили су светосавску приредбу са културним и музичким садржајима и духовним порукама.

У пригодној бесједи ђакон Дејан Ивановић је истакао да прослављајући Светог Саву сваке године славимо свету и непролазну личност који је српску земљу освјештао и усадио темељ побожности на којем осам вијекова чврсто стоји Српска православна црква.

− Носећи Бога у срцу свом непрестано је исијавао љубављу Божијом и том љубављу мирио завађене, братимио разбраћене и враћао на пут истине и живота оне који су са тога пута скретали – рекао је Ивановић.

Он је нагласио да Богу треба да благодаримо што нам је даровао Светог Саву да „утврди вјеру нашу, да просвети род и освјешта земљу нашу“.

Akademija 2

У програму су учествовали вокални солиста Тијана Башић, драмска секција ОШ "Ристо Пророковић", средњошколци Вукашин Тодоровић и Матија Војичић и хорови невесињске музичке и основне школе. 

Светосавске свечаности биће настављене сутра ломљењем славског колача у невесињским образовним установама, а у Саборном храму Вазнесења Господњег и Цркви Свете Тројице у Кифину Селу биће служене свете литургије.

У Невесињу је успомена на Светог Саву вјечна и неизбрисива. Први поуздани историјски податак о овом херцеговачком мјесту налази се у Љетопису Пећке патријаршије у коме се наводи да је Сава Немањић у Невесињу 1219. поставио првог хумског епископа. Неки извори прецизирају да је Хумска епископија основана у селу Залому након чега је невесињски крај још дуго остао земља Немањића.

 

ssa p

ssa dj

ssa tb

ssa h

ssa ssc

ssa os

ssa os1

ssa v

ssa h os

ssa p 2

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520