-->

ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ ОД НЕВЕСИЊА ДО НОВОГ САДА

13 januar 2023

Српска, Руска и Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ ће дочекати Нову годину.

У Цркви Вазнесења Господњег у Невесињу биће служена празнична литургија и молебан за ново љето уз налагање преосталих бадњака.

У више градова и општина Српске поводом прославе православне Нове године организован је дочек на отвореном.

Одлуком Владе Републике Српске, сутра је нерадни дан за републичке органе и организације, органе јединица локалне самоуправе, јавна предузећа и установе.

 

Херцеговачко сијело у Новом Саду

 

Нову годину по Јулијанском календару на новосадском Рибарцу прославиће и Удружење Херцеговаца и њихових потомака у Војводини. Херцеговачко вече почеће свечано, молитвом и сјечењем славског колача у част Светог Василија који се прославља као слава Удружења.

Гост вечери биће прослављени српски глумац Петар Божовић. У програму учествују мушка пјевачка група састављена од младих момака из Херцеговине, КУД „Благоје Паровић“ из Гајдобре и „Боле бенд“.

 

У Невесињу сутра Гусларско вече

 

Поводом православне нове године Гусларско друштво „Невесињска пушка“ из Невесиња сутра навече са почетком у 18 часова у Дому културе „Небојша Глоговац“ организује Гусларско вече. Наступиће мајстори на струнама из Требиња, Гацка, Билеће и Невесиња, а као гости на овој приредби традиције и епске поезије наступиће Етно група Свети Димитрије, фрулаш Радивоје Симовић и други пријатељи Друштва.

Покровитељ манифестације је Општина Невесиње.

Невесињски крај је одувијек имао цијењене гусларе који су живописно, са пуно љубави, поноса и поштовања чували традицију и коријене. Биће ово прилика да активни чланови друштва покажу своје умијеће на древном инструменту и да се током вечери подсјети на историјат гусала у Невесињу.

 

У новогодишњој ноћи слабе падавине

Метеоролози за данас најављују промјенљиво облачно и углавном суво вријеме уз максималну температуру од 5 до 10, на југу до 13 степени Целзијусових. У новогодишњој ноћи по јулијанском календару почеће да пада слаба киша.

У Невесињу је јутрос у 7 часова измјерено -3 степена Целзијусова.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520