-->

НОВЕ РАТОМИРОВЕ ПРИЧЕ ПРЕДСТАВЉЕНЕ У НЕВЕСИЊУ

05 decembar 2022

Новинар и публициста из Требиња Ратомир Мијановић са својим пријатељима представио је у Невесињу нову збирку приповиједака „Азра, брате, Азра“.

Истински патриота, увијек надахнут православном вјером, човјек широког друштвеног ангажмана и стални заљубљеник у Херцеговину међу корице је ставио нових 20 прича, анегдота и цртица из рата и поратног периода. Ратомирови јунаци су људи које је на фронту чувала икона и љубав према отаџбини. Кроз њих је увјерљиво представио дух Херцеговаца, неустрашивих и чврстих као камен њиховог завичаја, али и увијек спремних за хумор, чак и у најтежим временима.

Мијановић каже да приче нису настале као плод његове маште, него су то истините ратне драме. Наглашава да су текстови израз дивљења и поштовања према јунацима из ровова планинских врлети Херцеговине и према људима који су своје најбоље године провели на херцеговачким гудурама. Мијановић додаје да су му Невесиње и Митровданске битке стална инспирација и за приче и пјесме.

Rato 3

Официр Војске Републике Српске Славенко Лучић препоручио је читаоцима нове Ратомирове приповијетке наглашавајући да су у њима представљени Херцеговци са најбољим карактерним особинама, какве су и красиле хероје из протеклог рата. Он је нагласио да се у његовим причама остварује завјет светог Патријарха Павла који је од нас само тражио да будемо људи.

Рецензент књиге Милан Бован рекао је да су Ратомирове приче настале из дубине његове душе.

  −Тврдим и осјећам да те приче из њега извиру носећи ријеку суза. Када та ријека не би била понорница налик на Требишњицу у његовом родном граду, тих прича би било више, но то опет потврђује моју теорију да човјек личи на поднебље у којем битише, тако и мој брат Рато, голем и тврд као Леотар, душе слатке и меке попут узреле смокве Петроваче  ̶  навео је Бован.

Rato 4

Пјесник Јован Братић истакао је да Мијановића нова збирка садржи емотивне и узбудљиве приче у којима су главни ликови мали људи, али велики јунаци.

  −У њима можемо препознати наше пријатеље, браћу, синове и очеве који су у најтежим тренуцима ишли отвореног срца да бране земљу својих предака  ̶  рекао је Братић додајући да су приче писане из перспективе истинског патриоте.

Одабране одломке из Ратомирових приповиједака читали су ученици Средњошколског центра „Алекса Шантић“, а његову пјесму преточену у музички запис интерпретирала је Етно група „Симонида“.

Скуп књижевности, сјећања, родољубља и пријатељских разговора организовали су Борачка организација Невесиње и Центар за културу „Небојша Глоговац“.

Rato 7

Rato 9

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520