-->

У НЕВЕСИЊУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ТОМИСЛАВА ДРАШКОВИЋА „ПОДМОРНИЧАРИ У РАТУ И МИРУ – АСОВИ И ХЕРОЈИ“

08 jun 2017

У организацији Народне библиотеке Невесиње синоћ је у Градској галерији одржана промоција књиге „Подморничари у рату и миру  - асови и хероји", пензионисаног капетана фрегате Томислава Драшковића.

Аутор приповиједа о актерима и догађајима везаним за подморнице и подморничке битке које су се водиле за вријеме Првог и Другог свјетског рата.

Уз дјелимичан опис збивања из подморничких ратова, али и мирнодопских раздобља, потребних за разумијевање услова под којим су дјеловали поједини подморничари, аутор посебну пажњу и највише исписаних редова у књизи придаје истакнутим командантима подморница за које сматра да су најбољи.

Истакнути су и подвизи подморничара у посебним околностима, истраживање Арктика и освајање Сјеверног пола роњењем испод  леда, те неке од катастрофа нуклеарних подморница.

О књизи су говорили мр Момчило Голијанин, Младен Зубац и аутор Томислав Драшковић.

Draskovic2

Мр Момчило Голијанин истакао је да је књига и литерарно и научно дјело, један литерарни проход кроз историју ратовања у Првом и Другом свјетском рату, са вјеродостојном документацијом и фотографским прилозима подморница и бродова.

- Ова књига нужна је за поморце који једу свој тврди хљеб од девет кора, али је драгоцјена и за нас лаике, да бар нешто сазнамо о овим пловилима на води и под водом, и можда забавном и интересантном, али веома напорном животу њихове посаде – нагласио је Голијанин.

Капетан Дуге пловидбе Младен Зубац рекао је да пловидба и пловидбени подухвати, који су описани у овој књизи, немају намјеру да читаоцима опишу осјећаје и страхове који су били присутни код чланова посаде и посебно њеним лидерима чија је одговорност била немјерљива.

- Зато ова књига даје могућност читаоцу да самостално створи властиту слику опасности, осјећаја, страхова, несигурности, изгубљености, чежње и ко зна чега још – додао је Зубац.

Аутор Томислав Драшковић појаснио је да се при кориштењу разних извора података сусрео са потешкоћама при избору поузданих података, јер како је рекао, на страницама интернета и објављеним радовима о подморницама и подморничарству постоје различити подаци за исти објекат или догађај.

- Због тога сам често био у дилеми при навођењу величина на које се могу ослонити, па због тога очекујем да ће читаоци имати замјерке кад утврде да се неки подаци разликују од оних њима познатим или доступним – нагласио је Драшковић.

Драшковић је рођен  у Фојници 1930. године, у својој двадесетој години одабрао је школовање у Војнопоморској академији, а 1954. године постао је официр.

Draskovic1

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520