-->

У СШЦ „АЛЕКСА ШАНТИЋ“ ОСВЈЕШТАНА СПОМЕН – ПЛОЧА РАДНИЦИМА УСТАНОВЕ ПОГИНУЛИМ У ПОСЉЕДЊЕМ РАТУ

25 septembar 2022

У СШЦ „Алекса Шантић“ у Невесињу данас је освјештана Спомен – плоча радницима ове образовне станове који су погинули у посљедњем Одбрамбено – отаџбинском рату.

На плочи се налазе имена тројице професора: Слободана Лажетића, Радивоја Вучинића и Брана Баће Пашајлића.

Освјештање и помен служио је свештеник Александар Црногорац, а овом чину присуствовали су чланови породица погинулих бораца и њихови потомци, представници општинских борачких организација из Невесиња и Гацка и директор Средњошколског центра.

 

pomen ssc 1

У име Борачке организације Невесиње присутне је поздравио Синиша Шиповац истичући да ова Спомен – плоча треба да буде примјер и путоказ будућим генерацијама, ученицима и професорима како се брани и воли отаџбина.

  –Хвала свима који су дошли да заједно вратимо један мали дио дуга према онима који су сачували част и слободу не жалећи свој живот, и према онима који су замијенили дневник и зборницу, пушком и бункером – рекао је Шиповац.

pomen ssc 2

Вања Лажетић, братић покојног професора историје Слободана Лажетића, захвалио се борачким организацијам из Невесиња и Гацка и директору школе што су поставили ову Спомен – плочу на којој се налазе тројица професора, који су погинули као припадници Војске РС.

Он је додао да му је драго што се и након 30 година нису заборавили јунаци који су дали свој живот за нашу Републику Српску.

pomen ssc 3

Члан Предсједништва Борачке организације из Гацка Слободан Илић рекао је да су се данас, након 30 година, ови професори вратили у свој колектив гдје су некад радили.

 – Одржали су у овој школи много часова, али ова Спомен - плоча ће бити њихов вјечити час. Треба да служе на понос како родбини и саборцима, тако и будућим генерацијама – нагласио је Илић.

Раденко Тодоровић, рођак покојног Слободана Лажетића, захвалио се Борачкој организацији Невесиње која је постављањем ове Спомен – плоче отела од заборава наше јунаке који су свој живот дали за слободу.

Он се присјетио заједничких момената са Слободаном, многих тешких животних ситуација, па све до одласка на ратиште и његовог страдања.

pomen ssc 4

Директор школе Момир Братић захвалио се Борачким организацијама Невесиња и Гацка што су се сјетили да поставе ово обиљежје колегама, који су били добри људи и професори, и који су изгубили своје животе у посљедњем рату.

 – Ова Спомен – плоча вјечно ће нас подсјећати на наше драге колеге – додао је Братић.

У зборници школе уприличен је пријем за породице погинулих, њихове потомке и госте.

pomen ssc 5

pomen ssc

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520