-->

ЗАВРШЕНА НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА: ГЛАВНЕ НАГРАДЕ ОСТАЈУ У НЕВЕСИЊУ

14 avgust 2022

Традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња данас је завршена 147. Невесињска олимпијада. Након 48 одржаних дисциплин и више приређених културних и туристичких садржаја спуштена је олимпијска застава на овогодишњем сабору традиције и витештва.

Главне награда остају у Невесињу пошто су у трци пунокрвних коња највише степенице побједничког постоља припале домаћим одгајивачима. Прву награду од 4.000 КМ и трећу у износу од 1.500 КМ заслужила су су грла Душка Ђурасовића Гвантанаро и Импреси Бој док је други кроз циљ прошао Fast Engels Сашке Солдо.

За трку арапских коња било је пријављено осам грла, али је већина одустала од трке сматрајући да једно грло не припада раси коња предвиђених за ову трку. Oрганизатори су након увида у документацију спорног грла утврдили да припада арапским коњима, па су наложили старт трке. Међутим пошто се на старту нису појавила најмање три грла, према пропозицијама такмичења, трка није могла бити одржана, саопштено је из Организационог одбора.

У Малој трци босанско-брдских коња и мјешанаца све три награде отишле су у Жабљак, а заслужила су их грла Жарка Остојића, Гојка Јанковића и Бојана Стјеповића.

У атрактивној дисциплини потезање конопа са побједничког трона невесињску екипу Српски Соко скинуле су кршне делије из Угљевика.

Златну медаљу у бацању камена с рамена освојио је Милош Марковић са хицима који су били испред Радована Спрема и Александра Крајишника. Душан Савић из невесињског села Крекови опет је био најбољи у потезању клипа.

У традиционалним и витешким дисциплинама и млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

У скоку удаљ и скоку увис водила се жестока борба између Радована Грозданића из Даниловграда и Александра Крајишника из Шапца. За нијансу је био успјешнији Црногорац, али му се прекаљени олимпијац реванширао већ у трци у џаку.

Традиционална дисциплина скакање на мијех завршена је већ послије прве серије скокова, а необични спортски реквизит савладао је Горан Спаравало из Требиња.

На стуб висок десет метара хитро се попео прошлогодишњи побједник Михајло Тодоровић из Гацка, с тим да је имао јаког ривала Сашу Чупковића.

У боју на брвну Александар Крајишник је у финалу савладао Ђорђа Дангубића.

На старт трке са јајетом у кашици појавили су се олимпијци различити по стасу и годинама, а на циљ је први стигао олимпијски витез из Братачког луга Радомир Андрић.

Најуспјешнији олимпијац био је Алаксандар Крајишник из Шапца са двије златне, двије сребрне и једном бронзаном медаљом.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520