-->

ВЕСНА КАПОР: ПРОМОЦИЈА РОМАНА У РОДНОМ ГРАДУ РАДОСТ И УЗБУЂЕЊЕ

04 avgust 2022

У Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу вечерас је промовисана књига Весне Капор „Небо, тако дубоко“. За овај лирски роман Весна Капор је ове године добила престижну награду „Меша Селимовић“.

Роман говори о великој трагедији, о младој и прерано преминулој дјевојци Тари Сеници, о губитку ближњих и њиховим реаговањима.

Ауторка је истакла да бити у свом родном мјесту и имати промоцију је радост и узбуђење, а уједно и велика трема.

– Ово је роман који говори о љубави, губитку ближњих, данашњем времену и о томе колико је човјек усамљен и отуђен када доживи велику трагедију, колико нас дотичу или не дотичу туђи губици и болови – рекла је Капор.

Она је додала да роман описује истинити догађај, али је истовремено и фикција.

– Писати причу или роман о нечему што је давно било је много лакше, него од стварног текућег живота стварати роман – нагласила је Капор.

vesna kapor22

Директор Културног центра Александар Вуковић рекао је да роман на посебан начин приказује да је све овоземаљско пролазно, а да је смисао тек послије живота, негдје у вјечности, у томе часу када ће се сви опет састати.

– Ова књига говори о ономе недокучивом, о гледању у звјездано плаво небо, о пружању руку горе да се ухвати смисао. Руке су увијек кратке или је небо тако дубоко – истакао је Вуковић.

Он је напоменуо да се кроз роман непрестано провлачи бијела боја, која симболизује бол, али асоцира и на младост, невиност и чистоту душе.

Професор српског језика Тања Чворо рекла је да је ово модерни, лирско интонирани роман. Ауторка се у овој књизи концентрише и на отуђеност човјека у 21. вијеку.

– Не можемо да не примјетимо симболику броја девет, а то је праштање, безусловна љубав, брижност и њежност. Ауторка успјешно доводи у корелацију све ове симболе са карактеристикама њених јунака – појаснила је Чворо.

У име организатора присутне је поздравио директор Народне библиотеке Невесиње Синиша Килибарда.

Одабраним мелодијама вечерашњу промоцију увеличала је Етно група „Симонида“. Промоцију су организовале Јавне установе Народна библиотека Невесиње и Центар за културу „Небојша Глоговац“.

vesna kapor23

vesna kapor24

vesna kapor25

vesna kapor26

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520