-->

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РС ГОСТОВАЛО У НЕВЕСИЊУ

21 jun 2022

У Дому културе Небојша Глоговац синоћ је одиграна представа "Синови умиру први", у извођењу глумаца Народног позоришта Републике Српске.

В.д. директор Народног позоришта РС Дијана Грбић је рекла да је ова културна установа покренула акцију "Народно са народом" чији је циљ да, као установа културе од републичког значаја, прикаже представе публици и у оним мјестима у којима њени глумци нису дуго гостовали или нису никада били.

„Настојаћемо да и у наредном периоду овај пројекат буде нешто традицијонално јер је основни циљ Народног позоришта да едукује публику и игра за свој народ“, истакла је Грбић.

Она је додала да гостовање Народног позоришта по локалним заједницама Републике Српске у данашње вријеме није нимало јефтино, нити једноставно организовати.

"Кабинет предсједника Републике Српске подржао је ову акцију, па смо захваљујући томе успјели да организујемо гостовање у једном дијелу локалних заједница Републике Српске", додала је Грбић.

slika naslov

Глумац Народног позоришта Републике Српске Александар Стојковић нагласио је да му је веома драго што Народно позориште гостује у Невесињу јер су Херцеговина и Подриње културно запостављени.

"Одлучили смо да представу `Синови умиру први` одиграмо у Невесињу јер је тематски значајна да је публика погледа", рекао је Стојковић.

Истичући да је представа једна врста црног хумора својствена овом простору, коју је писао Хрват Мате Матичић из Далматинске Загоре, Стојковић је нагласио да је то потпуно исти менталитет и проблеми које имају ова два народа.

"Ми смо представу драматуршки и језички пребацили у наш простор, захваљујући покојном Милораду Телебаку", рекао је Стојковић и додао да је представа, која је имала премијеру 2016. године, синоћ изведена по 55. пут.

Он је додао да представа говори о актуелним проблемима о тражењу несталих из протеклог рата.

slika 6

Народно позориште Републике Српске је у сарадњи са Борачком организацијом Невесиње даровало три породице из борачких категорија из Невесиња.

Из Борачке организације Невесиње су се захвалили на овом дивном гесту и на представи коју су одиграли пред невесињском публиком.

Народно позориште Републике Српске гостоваће вечерас у Билећи и то је последње извођење у овој сезони.

slika 1

 

slika 8i

slika 10

slika 7

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520