-->

ФОРУМ УСВОЈИО ЗАКЉУЧКЕ О БЕЗБЈЕДНОСТИ У НЕВЕСИЊСКИМ ШКОЛАМА

02 decembar 2021

На данашњем састанку Форума за безбједност заједнице највише се расправљало о стању безбједности у невесињским школама.

Представници локалне управе, Полицијске станице, Центра за социјални рад, инспецијских служби и јавних установа изразили су забринутост због појаве вршњачког насиља у Основној школи "Ристо Пророковић" и затражили да се актери законски санкционишу.

Форум захтијева да школа истраје у провођењу покренутих процедура за расвјетљавање пријављених случајева у складу са Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно образовном систему Републике Српске који предвиђа и изрицање адекватних васпитно-дисциплинских мјера.

Форум тражи од школе да њихове службе појачају активности на превенцији вршњачког насиља и постизању максималне безбједности ученика.

Форум је одбацио квалификације на појединим интернет порталима да су актери вршњачког насиља "дјеца локалних моћника", уз наглашавање да су овакве тврдње непримјерене и неприхватљиве.

"Пажња и брига локалне заједнице биће усмјерена према свим ученицима и нико нема право да их посматра према друштвеном или материјалном статусу родитеља", поручено је састанка.

Са састанка је упућена порука невесињској јавности да ће образовне установе и јавна управа учинити све да се дјеца заштите и осјећају сигурно у школским објектима. Очекује се и подршка родитеља, медија и свих грађана Невесиња.

На данашњем састанку командир Полицијске станице Невесиње Срђан Стајић информисао је чланове Форума о стању безбједности у општини током 11 мјесеци 2021. године које је оцијенио као задовољавајуће, пошто није било догађаја који би изазвали узнемиреност грађана нити нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

За предстојеће празнике је предвиђено појачано ангажовање полицијских службеника, а посебна пажња биће посвећена раду угоститељских објеката и употреби пиротехничких средстава.

Стајић је чланове Форума упознао и са кампањом МУП-а РС " Буди опрезан – оружје није играчка".

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520