-->

СО НЕВЕСИЊЕ: УСВОЈЕНИ ИЗВЈЕШТАЈИ ЈАВНИХ УСТАНОВА И ИНСПЕКЦИЈСКИХ СЛУЖБИ

15 oktobar 2021

На данашњој сједници Скупштине Општине Невесиње одборници су прихватили извјештаје образовних и културних установа и инспекцијских служби. Именовали су вршиоце дужности начелника општинских одјељења и директора у више јавних установа.

SO 9 2

Једногласно је подржана иницијатива Основне школе „Ристо Пророковић“ упућена Министарству просвјете и културе и Влади Републике Српске да се невесињској школи одобри посебан статус који би омогућио опстанак постојећих подручних школа. У иницијативи се наводи, да би стриктна примјена Одлуке о рационализацији школске мреже, довела до укидања појединих подручних одјељења, један број радника би остао без посла, а појачала би се и миграциона кретања.

Директорица Музичке школе „Свети Роман Мелод“ Драгана Будалић нагласила је да су ученици у претходној школској години остварили значајне успјехе на више такмичења и да је наставу по први пут у цјелости изводио кадар из Републике Српске. Сматра да постоје услови да се култура у Невесињу подигне на већи ниво, а први корак био би оснивање културног центра као засебне установе.

Подносећи информацију о раду Народне библиотеке Невесиње у прошлој години директор ове установе Синиша Килибарда навео је учешће у организацији више културних манифестација, стручних предавања и промоција књига. Нагласио је да је невесињска библиотека у 2020. години набавила преко 1.200 нових наслова.

Вршилац дужности директора Дјечијег вртића „Света Евгенија царица Милица“ Милена Капор нагласила је да је рад установе у прошлој години отежавала лоша епидемиолошка ситуација, али да је већ на почетку нове радне године порасло интересовање родитеља, тако да у вртићу тренутно борави око стотину дјеце.

Извјештаји установа прихваћени су једногласно и без расправе. Није било дискусија ни приликом извјештаја о стању у областима културе, спорта и физичке културе.

Руководилац Теренске јединице „Електро Невесиње“ Мишел Кешељ информисао је одборнике о стању електро мреже и проблемима снабдијевања електричном енергијом. Он је навео да је од 46 радника новом организацијом пословања број смањен на 20, али је,  према његовој оцјени, задржана оперативност.

SO 9 5

Подносећи извјештај о раду инспекцијски служби и комуналне полиције шеф овог одсјека Алекса Граховац навео је, да је у првих пола године извршено 309 инспекцијских контрола и издато 45 рјешења о отклањању неправилности. Нагласио је да је приоритет био провођење мјера ради сузбијања епидемије ковида-19. Из СДС-а су приговорили што скупштинском засједању не присуствују инспектори, а тражили су и информацију о акцији легализације рада непријављених пословних субјеката. Граховац је навео, да је са приватницима одржано неколико састанака, да је овај проблем присутан више од десет година и да је акција донијела одређене резултате. Очекује да ће нови правилник о подстицајима стимулисати приватнике да пријаве дјелатност.

Извјештај је усвојен гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

SO 9 4

На данашњем засједању измијењена је ранија Одлука о условима, начину кориштења, организацији рада и начину наплате паркинга на јавним паркиралиштима којом се за надзор над примјеном ове одлуке задужује комунална полиција општинске управе Невесиње.

Одборници су усвојили и информацију о регистрацији заједнице етажних власника и одржавању стамбених зграда и станова. Констатовано је да се овај процес не изводи на задовољавајућем нивоу, да су власници незаинтересовани и да је још увијек нерегистровано око 40% заједница.

SO 9 6

Општински парламент је због истека периода на који су именовани прво разријешио, а потом и именовао вршиоце дужности начелника четири општинска одјељења, секретара Општинског парламента и вршиоце дужности директора Дома здравља, Центра за социјални рад, Центра за информисање и културу и Туристичке организације Невесиње.

Одборници опозиционог СДС-а нису прихватили ова именовања уз образложење да нису ни учествовали у предлагању кандидата. Оспоравили су и легалност рада вршилаца дужности између два именовања.

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520