-->

МИНИСТАРКА ЈУЈИЋ ПОСЈЕТИЛА ОПШТИНУ НЕВЕСИЊЕ

11 septembar 2021

Министар управе и локалне самоуправе РС Сенка Јујић посјетила је данас Општину Невесиње и са начелником Миленком Авдаловићем разговарала о примјени информационог система „е-беба“ који се у овој локалној заједници примјењује од 2. августа. Заједнички је оцијењено да овај пројекат скраћује процедуре и олакшава родитељима дјеце да добију потребне документе за остваривање права из области дјечије заштите.

juic3

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић изразила је задовољство што се информациони систем "е-беба", успјешно примјењује у Невесињу. Она је навела да је до данас 38 беба, које су се родиле у породилишту Болнице Невесиње, на овај начин уписано у матичне књиге рођених.

‒ Након што дијете дође на свијет, медицински радник уноси основне податке у базу података који електронским путем стижу у матичну службу, након тога у Министарство унутрашњих послова, а одатле поново у матичну службу ‒ објаснила је Јујић.

То значи да родитељ добије извод из матичне књиге рођених и увјерење о држављанству на кућну адресу, чиме је крајња услуга према грађанину подигнута на виши ниво и родитељи немају више беспотребно губљење времена и обавезу ходања по шалтерима.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да се овај пројекат одвија на опште задовољство родитеља, локалне управе и ресорног министарства.

‒ Посао родитеља и матичара је значајно олакшан, а издавање домумената који су потребни за остваривање права регулисаних Законом о дјечијој заштити је поједностављено ‒ истакао је Авдаловић.

Он је додао да је министарку Јујић упознао са епидемијским стањем у општини и социјално-друштвеним аспектима карактеристичним за ову локалну заједницу.

Разговарано је и о потенцијалним пројектима које би кандидовала општина Невесиње према међународним донаторима, а које суфинансира Министарство управе и локалне самоуправе.

nevesinje2

Министарка Јујић и начелник Авдаловић посјетили су и Дом здравља Невесиње гдје су упознати са степеном вакцинације становништва против вируса корона.

Замјеник директора Дома здравља Милосав Уљаревић нагласио је да је посљедњих дана погоршана епидемиолошка ситуација у Невесињу и да су здравствени радници на великом испиту, али да нико од пацијената није остао ускраћен за здравствену услугу.

Он је додао, да је у Невесињу тренутно 2610 вакцинисаних лица, што према његовој оцјени даје добар проценат у односу на број осигураника.

Уљаревић је поручио да сви заинтересовани за вакцинацију могу да се јаве на број телефона 059/610-250, изјасне се коју вакцину желе и већ у току седмице добиће термин за вакцинацију.

juic1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520