-->

НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ РЕБАЛАНСОМ УТВРДИЛИ ОВОГОДИШЊИ БУЏЕТ НА 10,77 МИЛИОНА КМ

07 septembar 2021

На данашњој сједници Општинског парламента одборници су усвојили ребаланс буџета за 2021. годину према којем су приходи и расходи планирани на износ од 10.770.716 КМ и на основу тога утврђена буџетска потрошња. Како је образложила начелник Одјељења за финасије Сања Брењо, у односу на Нацрт ребаланса буџета усвојен на претходној сједници, било је само мањих корекција. Она је потврдила, да су за коначну верзију буџета за 2021. годину добили сагласност Министарства финансија Републике Српске.

Из опозиционог СДС-а су тражили више детаља о Плану улагања у нефинансијску имовину који се односи на асфалтирање путева и информацију о утврђивању приоритета. Одговарајући на ова питања, начелник општине Миленко Авдаловић је рекао да су планови урађени на основу захтјева грађана и тренутног стања путева и улица. Он је потврдио да су међу приоритетима насеља Лапчевине и Брежине, али је најавио и санацију Улице Вука Торовића и Светосавске улице и локалних путева у Придворцима, Крековима, Удрежњу, Грабовици, Биограду, Дрежњу и Слату, те насељима Шајбе и Шеховина.

Ребаланс буџета и пратећа Одлука о извршењу ребаланса буџета усвојени су са 13 гласова "за" и три "уздржана" гласа.

Извјештај о реализацији буџета за шест мјесеци 2021. године прихваћен је без расправе. Према овом извјештају, порески приходи су остварени са 54% , а непорески 53% у односу на план, док су трансфери тачно на 50% плана. Примици за нефинасијску имовину закључно са 30. јуном су остварени са 13%.

SO 82

Директор Средњошколског центра "Алекса Шантић" Момир Братић пренио је одборницима основне показатеље васпитно-образовног рада на крају прошле и стање на почетку нове школске године. Како је нагласио, и поред отежаних околности због епидемиолошке ситуације, наставни садржаји су у потпуности реализовани, а ученици Центра су на такмичењима постигли запажене резултате. Братић је додао да је нова школска година кренула без проблема и да је настава стручно заступљена.

Информацију о стању у области основног образовања сачинила је директорица ОШ "Ристо Пророковић" Мара Шаран. У краткој дискусији одборници Социјалистичке партије су предложили да се према Влади Републике Српске и Министарству просвјете и културе РС упути захтјев да се невесињској основној школи додијели посебан статус који би сачувао подручне школе и радна мјеста запослених. Договорено је да предсједници клубова одборника одрже састанак, размотре ову проблематику и до наредне сједнице припреме званичан захтјев који би био прослијеђен надлежним републичким институцијама.

Подносећи извјештај о раду Туристичке организације општине Невесиње вршилац дужности директора  Мирослав Марић рекао је да је и поред епидемије у прошлој години повећан број посјета на језеру Алаговац и планини Вележ.

Извјештај о стању Цивилне заштите који је припремио виши стручни сарадник Младен Зубац прихваћен је без расправе.

SO 83

На захтјев Клуба одборника СДС-а да се на данашњој сједници расправља о водоснабдијевању у селима Лукавац и Бежђеђе, начелник општине Миленко Авдаловић  је рекао да нема потребе, пошто се већ проводе активности на прикључењу ових села на водоводну мрежу. Он је додао да је у току израда пројекта за мјесну заједницу Лукавац, да ће бити обезбијеђена финансијска средства и да је план да се са првим данима прољећа крене са постављањем цјевовода.

На крају засједања одборници су размијенили и мишљења о тренутним епидемиолошким приликама у општини Невесиње. Састанак општинског Штаба за ванредне ситуације заказан је за сутра у 12 часова.

SO 84

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520