-->

ИЛИНДАНСКО САБОРОВАЊЕ НА УДРЕЖЊУ ПРОТЕКЛО У ДУХУ ТРАДИЦИЈЕ

02 avgust 2021

Светом литургијом, славским обредом и народним саборовањем Црква светог пророка Илије на Удрежњу прославила је крсну славу.

Славским свечаностима присуствовао је велики број вјерника који корјене вуку из овог слободарског невесињског села. На Удрежње су дошли и гости из Србије, представници Удружења Невесињаца из Београда, општине Невесиње и Општинске борачке организације.

U2

Свету литургију служили су свештеници Милан Унковић из Лас Вегаса и старјешина Црквене општине Невесиње Младен Чалија, а након богослужења пресјечен је и славски колач. Није изостала ни традиционална лицитација за црквени барјак.

Честитајући празник свештеник Чалија је позвао вјернике да слиједе пут светог Илије који је обнављао светиње.

̶ Бог се овом светитељу јавио у тихом лахору, вјетрићу који прија души као што је данас на Удрежњу ̶ рекао је Чалија и позвао вјерника да једни према другима буду благи, пуни љубави, разумијевања и праштања.

U3

У пригодном културно-умјетничком програму наступили су чланови КУД-а „Невесиње, етно група „Симонида“ и гуслари Жарко Иванишевић и Митар Вишњић.

Приређена су и такмичења у соколским дисциплинама. У потезању конопа највише снаге показали су Удрежњани.

Најдужи хитац у бацању камена с рамена имао је Радован Спремо, а у потезању клипа Душан Савић је доста убједљиво савладао ривале. У скоку удаљ Радован Спремо није имао достојну конкуренцију. Скакање на мијех је испунило очекивања пошто је било смијеха и забаве, а на крају нико није наудио овом необичном реквизиту. Најатрактивније скокове имао је Петар Шиповац.

Најмлађи учесници сабора занимацију су пронашли у тркама у џаку и са јајетом у кашици. Награде су заслужили Ведран Лиздек и Огњен Шиповац. Пионирско потезање конопа изазвало је смијех и аплаузе, а награду је заслужила екипа „Шумари“. За најуспјепније такмичаре Црквени одбор је уз помоћ спонзора обезбиједио новачане награде.

u25

Црква Светог пророка Илије духовно је средиште српског живља из Удрежња 124 годину. Низале су се генерације, једни остајали, а други трагајући за бољим животим одлазили, али је остала заједничка љубав према светом храму и завичају.

U4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520