-->

СО НЕВЕСИЊЕ: УСВОЈЕН ПЛАН УТРОШКА СРЕДСТАВА ИЗ ДОНАЦИЈЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ

18 jun 2021

На данашњој сједници Општинског парламента усвојен је План утрошка средстава из донације Владе Србије. Прихваћени су и извјештаји о раду јавних установа у прошлој години.

SO 6 2

Начелник општине Миленко Авдаловић упознао је одборнике да је Влада Србије за Невесиње намијенила 6.050.000 КМ и да је већ уплаћена прва транша од 1.530.000 еура. Он је потврдио да је на састанцима у Козарској Дубици са руководством Србије и Српске и у Београду са министром финансија Србије дата подршка предложеним пројектима из Невесиња.

Одборници су данас дали сагласност да се уплаћена средства утроше за подстицаје приватним инвеститорима и субвенције пољопривредним призвођачима, изградњу улица и локалних путева, реконструкцију и доградњу Дома културе, односно адаптацију Музичке школе, Народне библиотеке, Градске галерије и Спомен собе, проширење објекта Дјечијег вртића и санацију мале зграде Основне школе. Износ од 492.420 КМ предвиђен је као помоћ буџету општине Невесиње за санирање посљедица пандемије корона вируса.

Одборници власти и опозиције имали су различите погледе на План утрошка донаторских средстава. Сви су се, пак, сложили да је донација значајна и дискусије су почињали изражавањем захвалности Влади Србије.

Из СДС-а су поручили да би приоритет требало да буду подстицаји за запошљавање и наталитет, а одборник СРС „Др Војислав Шешељ“ сматра да је улагање у образовне установе превасходно обавеза Републике. Из СНСД-а су узвратили констатацијом да је ово историјски тренутак за општину и да су подједнако важне инвестиције у привреду, инфраструктуру и образовање. И ДЕМОС је дао подршку усвојеном плану уз приједлог да се из донације финансира набавка уџбеника за основце.

План је усвојен са 14 гласова „за“ и два „уздржана“ гласа.

На данашњој сједници једногласно су одобрена новчана средства од 230.000 КМ привредном друштву „Мраз“ из Пала за отварање нових радних мјеста у текстилној индустрији. Овлаштен је начелник општине да потпише споразум о сарадњи са овим предузећем.

SO 6 5

У преосталом дијелу засједања није било много дискусија.

Међу извјештајима јавних установа највише пажње одборници су посветили аланизи стања у области здравства. Махом су похвалили труд здравствених радника и бригу о пацијентима.

Директор Болнице Невесиње Велибор Миливојевић нагласио је да је пандемија корона вируса наметнула нову организацију рада и повећала трошкове и потребе за новим радницима, али да је пацијентима у сваком тренутку пружана адекватна услуга и да је задржана финансијска стабилност установе.

На питање одборника о могућности отварања дијализног центра у невесињској болници, Миливојевић је рекао да је захтјев прослијеђен Министарству здравља, али да за сада нема услова јер су потребни и кадрови и опрема.

В.д. директора Дома здравља Жарко Таминџија нагласио је да је ова установа одговорно приступила изазовима пандемије наглашавајући да је у Ковид одјељењу током 2020. године прегледано око 3.000 пацијената. Као проблем је навео дотрајалу опрему у Служби радилошке и ултразвучне дијагностике и застарјео возни парк. Финансијско стање је оцијенио је као стабилно.

SO 6 3

В.д. Шумског газдинства „Ботин“ Синиша Братић детаљно је информисао одборнике о структури дрвних залиха, обиму сјече и другим аспектима газдовања шумама. Нагласио је да је предузеће у 2020. години пословало са добитком од 50.000 КМ. Братић је одбацио приговор из СДС-а да газдинство има повлаштене купце, појашњавајући да се све уплате врше авансно.

Извјештаји о раду Центра за социјални рад, Црвеног крста, Центра за информисање и културу и Територијалне ватрогасне јединице прихваћени су без расправе. Није било дискусија ни приликом усвајања Информације о остваривању плана и програма Бироа за запошљавање и Информације о заштити животне средине. Прихваћена је и иницијатива за израду Локалног акционог плана родне равноправности у општини Невесиње.

На данашњој сједници одборници су због истека периода на који су именовани, прво разријешили, а потом и именовали вршиоце дужности начелника четири општинска одјељења, секретара Општинског парламента и вршиоце дужности директора у више јавних установа.

SO 6 4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520