-->

АВДАЛОВИЋ И ЗНАНИЧНИЦИ СРПСКЕ УПУТИЛИ ТЕЛЕГРАМЕ САУЧЕШЋА ПОРОДИЦИ МИЛОРАДА ТЕЛЕБАКА

09 april 2021

Поводом смрти угледног невесињског професора Милорада Телебака телеграм саучешћа његовој породици упутио је начелник општине Миленко Авдаловић.

- У име грађана Невесиња и у своје лично име изражавам најдубље саучешће због смрти човјека који је учинио много на промоцији Невесиња и српског језика - истакао је Авадаловић. У телеграму наводи, да је Телебак био један од највећих српских лингвиста и наистрајнијих прегалаца на унапређењу језичке културе на цијелом српском простору.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је саучешће поводом смрти познатог српског лингвисте Милорада Телебака његовој породици и Академији наука и умјетности Републике Српске, истичући да је српски језички простор остао без врсног језичког познаваоца.

Цвијановићева је навела да је Телебак, на оригиналан и само њему својствен начин, истрајно радио на очувању правилности и чистоте српског језика и афирмацији језичке културе изражавања.

Телеграм саучешћа упутио је и предсједник Владе РС Радован Вишковић наводећи да одлазак професора Телебака представља велики губитак за цијелу Републику Српску, а поготово Бањалуку и његово родно Невесиње, али и цијеле генерације ученика и студената којима ће остати урезан у памћење по посвећености у очувању српског језика.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је уважени професор и лингвиста Милорад Телебак својим радом у српском језичком простору оставио недвосмислен путоказ будућим генерацијама да његују и баштине тековине српске језичке и културне заоставштине.

У телеграму саучешћа породици преминулог Милорада Телебака, Додик је нагласио да одлазак уваженог професора и лингвисте представља ненадокнадив губитак не само за академску заједницу, већ и за Републику Српску и српски народ у цјелини, као и за многобројне генерације студената и ученика који ће га памтити као истинског, посвећеног борца за очување чистоте и садржајности српског језика, о чему свједоче његова дјела као неизбрисиво свједочанство те посвећености, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавјућег Предсједништва БиХ.

Милорад Телебак биће сахрањен у суботу у 13 часова на Православном гробљу у Луци код Невесиња.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520