-->

НЕВЕСИЊЦИ У ДУХУ ЗАЈЕДНИШТВА ПРОСЛАВИЛИ БАДЊЕ ВЕЧЕ

06 januar 2021

И поред лоших временских прилика Невесињаци су се окупили на Бадње вече у порти храма Вознесења Господњег гдје је обављено освјештање и налагање бадњака. Вечерњу литургију служили су свештеници црквених општина Невесиње и Мостар.

Светковина која симболизује љубав и слогу и најављује долазак најрадоснијег хришћанског празника протекла је у духу заједништва.

 

bv303

Старјешина саборног храма у Невесињу Младен Чалија пожелио је Невесињцима срећно и благословено Бадње вече, поручивши им да прослављајући Божић истински приме Христа у своја срца, јер нас овај празник учи да је љубав основ живота.

– Нека нас Господ благослови, умудри и оснажи да радост Божића пронесемо кроз читаву годину – истакао је Чалија, изражавајући наду да ће се вјерни народ око светог храма увијек окупљати у миру, здрављу, љубави и сваком Божијем благослову.

Свештеник Радивоје Круљ нагласио је да је дирнут вјером Невесињаца окупљених око ватре која грије Божијом љубави.

– Само у заједништву и љубави можемо побиједити све, па и ову пошаст која односи људске животе – истакао је Круљ, поручивши вјерницима да се истински радују Богу.

Честитку свештенству и окупљеним грађанима упутио је и начелник општине Миленко Авдаловић. Пожелио је да Христово рођење донесе радост, срећу и здравље.

– Овај народ окупљањем код светог храма показује да не губи наду и у најтежим годинама – рекао је Авдаловић изражавајући наду да ће нова година бити радоснија и успјешнија него прошла.

BV300

Прије богослужења на Градском тргу је организован традиционалан дочек бадњака из невесињских села. Свечана литија прошла је градским улицама и зауставила се у порти Саборног храма гдје је обављено налагање бадњака. Народно весеље настављено је уз послужење и звуке изворног народног мелоса. Приређен је и ватромет.

bv330

Јутрење са светом литургијом почиње у 23 часа, а Божићна литургија у Храму Вознесења Господњег у Невесињу и Цркви свете Тројице у Кифином Селу почеће у 4 часа.

По традицији, након молитве и причешћа, православни вјерници упутиће се кућама гдје ће уз богату трпезу дочекати полазника, који по општем вјеровању доноси радост и срећу у домове.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520