-->

НЕВЕСИЊКА ЉУБИЦА БРЕЊО ИНДЕКС НАПУНИЛА ЧИСТИМ ДЕСЕТКАМА

10 avgust 2020

Невесињка Љубица Брењо стекла је звање дипломирани хемичар на бриљантан начин. Све испите је положила са десетком, а потом је и њен дипломски рад из области органске синтезе вреднован максималном оцјеном. Поткована знањем и прегалаштвом, вриједна Невесињка крчи пут у свијет науке са жељом да врло брзо њен труд буде од користи за друштвену заједницу. Говори три језика и показује сталну жељу за интелектуалним напредовањем.

Ljubica 2

Као студент Департмана за хемију, биохемију и заштиту животне средине Природно-математичког факултета у Новом Саду Љубица је индекс пунила чистим десеткама и више пута је награђивана на нивоу Универзитета. Ове године је требало да учествује на Међународној хемијској олимпијади у Бејруту, али је због ситуације са корона вирусом отказано такмичење. Прошле године је у Грацу у оквиру програма Љетње школе хемије успјешно представила пројекат синтезе нових прекусора за катализатор који садржи калај у својој структури и тако стекла велико искуство у самосталном лабораторијском раду. Њен дипломски рад је мали научни подухват на синтези једињења која су показала потенцијал да се употријебе као антитуморски лијекови.

Љубица је примала стипендију Фондације „Милан Јелић“ три године. Захвална је што је Влада Републике Српске препознала њен труд. Каже да јој је та финансијска подршка била веома значајна за школовање.

─ Највећу подршку добијала сам свакако од своје породице и колега са којима сам остварила дивна пријатељства─ наглашава она.

Ljubica 3

Љубица сматра да је за успјешно студирање потребна амбиција, велики рад и добра организација времена.

─ Човјек може бити интелигентан, али ако нема жељу да то искористи, онда му не вриједи тај потенцијал који носи у себи─ објашњава Невесињка.

За некога ко у индексу има само десетке могло би се помислити да не зна за слободно вријеме. Ипак, Љубица стиже и за излазак са друштвом, чита књиге, воли филмове и серије, а поред знања енглеског, њемачког и француског језика, почела је да учи и јапански језик.

Ова вриједна дјевојка испите рјешава већ у јуну, а онда правац Невесиње.У завичају остаје до октобра и за то вријеме родитељима помаже у свим пољопривредним пословима.

Љубица планира да упише мастер студије органске хемије на свом факултету, а како наглашава, све више нагиње жељи да живот посвети науци.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520