-->

СЈЕЋАЊЕ НА СТРАДАЛНИКЕ ЗАБОРАНА

28 jun 2020

Црква светих косовских мученика у Заборанима прославила је данас крсну славу Видовдан, а обиљежено је и 79 година од страдања српског становништва у Другом свјетском рату и 28 годинa од злочина који су починили припадници тзв. Армије БиХ.

zaborani16

Свету литургију служио је свештеник Младен Чалија. Након свете тајне причешћа и литије, обављен је обред ломљења славског колача.

Потом је, за све страдалнике у ослободилачким ратовима служен помен, а представници Општинске борачке организације положили су цвијеће код спомен плоче у цркви.

Подсјећајући на косовске мученике и светог кнеза Лазара свештеник Младен Чалија је истакао прави избор српског народа на Косову да је“ земаљско за малена, а небеско увијек и довијека“.

– Косово је синоним за Јеванђеље, и ако се одрекнемо Косова, одрекли смо се Господа и наде да ћемо имати будућност као народ – рекао је Чалија.

Он је нагласио је да је ова црква споменик свим људима који су пострадали на овим просторима и да ми као народ не смијемо и не можемо заборавити шта се овдје десило.

Мирко Кнежевић из Бијење вјерницима је пожелио срећну славу.

– Нака нам драги Господ да довољно вјере и љубави да се и даље молимо и посјећујемо овај прелијепи храм – поручио је Кнежевић.

Уз пригодне здравице, вјерницима су се обратили Љубан Дука и Драган Јокшић који су на лијеп и узвишен начин честитали Видовдан, који има велико значење не само за мјештане Заборана, већ и за читав српски народ.

zaborani18

Са посебним емоцијма о овом дивном крају говорио је и Огњен Кандић из Заборана, који живи и ради у Палама.

– Изградњом овог Храма, Сточа је добила један нови, питомији и духовни изглед. Ово мјесто истовремено свједочи и опомиње да нашу прошлост и историју никад не смијемо заборавити – рекао је Кандић.

Он је истакао да данашњи дан доживљава као своју личну славу и да Видовдан има посебно мјесто у његовом срцу, као и свих мјештана овог села.

– Изградњом парохијског дома и неколико дрвених мостића порта ове богомоље изгледа величанствено и гдје год одем, у срцу носим своје родно мјесто – са носталгијом истиче Кандић.

Саборовање је настављено трпезом љубави и дружењем домаћина и гостију.

Црква Светих косовских мученика у Сточи освјештана је 2015. године, а храм је изграђен на иницијативу мјештана Заборана и околних села. Посебан печат изградњи овог храма дали су Љубан Дука и Раде Кандић, који су својим трудом и радом започели изградњу овог светог мјеста.

Становници Заборана неколико пута у историји доживљавали су страдање, али су опет устајали и обнављали живот. На локалитету гдје је саграђена црква некада се одржавао велики народни сабор.

zaborani12

zaborani13

zaborani14

zaborani15

zaborani17

zaborani19

zaborani20

zaborani21

zaborani11

zaborani22

zaborani23

zaborani24

zaborani26

zaborani27

Верица Чупковић Авдаловић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520