-->

ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ ХЕРЦЕГОВИНЕ И ДАН ФОРМИРАЊА НЕВЕСИЊСКЕ БРИГАДЕ

14 jun 2020

Парастосом погинулим борцима, полагањем цвијећа и дружењем бивших сабораца данас је обиљежен Дан Невесињске бригаде и Дан несталих регије источне Херцеговине. 

Обиљежавање Дана несталих источне Херцеговине почело је поменом у Цркви Свете Тројице у Бјелушинама, а настављено је на мјесту страдања, на Буни код Мостара. На овом локалитету јуна 1992. године нестало је 18 српских бораца чиме је почео егзодус српског народа из Мостара и околине. За неколико јунских дана 1992. од Чапљине до Брадине протјерано више од 30.000 Срба.

 

NESTALI 19

Саборци и потомци страдалника окупили су се потом у Невесињу.У Спомен соби на Гвозду служен је помен, упаљене свијеће и још једном одата почаст страдалим борцима и цивилима. Вијенци су положени и код Споменика слободе на Градском тргу.

NESTALI 4

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Невесиње Аљонка Џелетовић подсјетила је да је у протеклом рату на подручју Херцеговине нестало 431 особа српске националности и да је још увијек непозната судбина 81 лица. Упозорила је да су и послије 28 година од рата одговорни за злочине почињене над Србима Херцеговине недокучиви правди.

– Док не дође до потпуне истине и трајног смираја великомученика привремено настањених у Спомен костурници ово здање биће мјесто учења млађих генерација за незаборав оних који су положили живот за Српску. Дужни смо пронаћи нестале, достојно их сахранити, поштовати све жртве, процесуирати ратне злочинце и тако осигурати основни темељ за боље сутра – истакла је Џелетовић.

Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Невесиње Милан Шиљеговић нагласио је да су 476 погинулих бораца Невесињске бригаде и 207 бораца Друге лаке бригаде најбољи показатељ којом цијеном је овдје плаћена слобода.

– За ратне и војничке заслуге ова војна формација је прва у РС одликована Оргденом Немањића, а оно на што можемо бити поносни је да ниједан припадник Невесињске бригаде није оптужен за било какав ратни злочин - истакао је Шиљеговић.

Он је додао да и данас, 28 година послије рата, траје борба за остварење права борачких категорија и очување Републике Српске, наглашавајући да Борачка организација очекује више на рјешавању запослења дјеце погинулих бораца и поправљању статуса демобилисаних бораца.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да се саосјећа са болом породица које још увијек трагају за судбином својих најмилијих.

– Позивајући се на људство и хуманост, мислим да би било крајње вријеме да жртве страдања добију свој гроб гдје би њихови најмилији могли упалити свијећу – додао је Авдаловић.

Он је подсјетио да се данас навршило 92 дана од смрти легендарног команданта Невесињске бригаде Новице Гушића и да су представници Општине Невесиње и Борачке организације посјетили његов гроб на мјесном гробљу у Кифином Селу.

KIFINO SELO 1

Код Споменика слободе на Градском тргу и Спомен костурнице на Гвозду вијенце су положили представници Општинске и Републичке организације несталих, Општинске борачке организације, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, те делегације општине Невесиње и града Требиња, градске организације породица несталих из Бањалуке и Источног Сарајева, Удружења Насљеђе, Ратних ветерана Невесиња, Организације старјешина Војске РС, Црвеног крста и породица Копривица из Гацка.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520