-->

ИН МЕМОРИАМ: РАДИВОЈЕ ГУТИЋ (1961 – 2017)

04 januar 2017

Угасило се перо вишедеценијског хроничара страдалничке и поносите Херцеговине, новинара "Вечерњих новости", нашег сталног дописника из Требиња Радивоја Гутића. У понедељак, 2. јануара, у 56. години преминуо је један од најталентованијих и најбољих дописника "Вечерњих новости" још из доба СФРЈ. Гутић је радио за "Вечерње новости" од 1981. године. Најпре као хонорарни сарадник, а од 1988. као стални дописник из Мостара. После распада СФРЈ прелази у Невесиње, па у Требиње. Његово дело и заслуге за слободу његове Херцеговине и Српске знаће да цене сви којима памћење не досеже страницу штампе уназад.

Гутић, или Гута, како су га једноставно ословљавали његови Херцеговци, свих вера и нација, од Сарајева, где је студирао, па преко Мостара, одакле је годинама као једна од перјаница "Новости" извештавао, предсказујући, уз оштро негодовање весника рата, оно што ће се коју годину касније и десити, остаће запамћен као ратник речи, боем и људска грдосија голубијег срца. Човек који је родно Невесиње пером спасао од намере моћника из Сарајева да овај крај "награде" постављањем нуклеарног акцелератора, после избијања рата и прогона из Мостара, изабрао је да, уместо из топлог дописништва, извештава с првих ратних линија. Његовим извештајима се веровало међу свим зараћеним странама, мада су некада знали да се на те редове разбесне и "његови". Међутим, Гута је остајао свој. Херцеговац од речи, који је муку народа и своју муку знао да лечи досеткама и смехом од кога су "пуцали" и прозори у редакцији, приликом његових ретких посета Компанији.

- Не могу овде да седим, а Херцеговина крвари - знао је да каже, онако усред смеха, настављајући с причама о рушењу Житомислића, погибијама јединаца из његовог Невесиња, покољима српске нејачи око Чајнича.

Некако заборављен, Гута је потврдио ону стару - да новинари живе нешто дуже од новина, којима је "рок трајања" један дан, а да су само читаоци вечни. Међутим, колеге с којима је делио тврди хлеб, посебно крвави крш херцеговачки, памтиће овог нежног бунтовника, кога ни болест није спречавала да буде одан својим страстима - породици, новинарству и Херцеговини, чије је све ране одболовао...

Иза себе је оставио супругу Раду, ћерку Јовану, синове Срђана, Владимира и Јована.

Радивоје Гутић биће сахрањен у среду, 4. јануара, у 13 часова на новом гробљу Бањевци у Требињу.

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520