-->

ИЗГРАДЊА ВЈЕТРОЕЛЕКТРАНЕ ГРЕБАК ПОЧИЊЕ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ

08 jun 2019

Изградња вјетроелектране „Гребак“ почеће у другој половини наредне године, а прикључење на мрежу планирано је за 2021. годину. Концесија за изградњу вјетроелектране Трусина ускоро ће бити додијељена „Електропривреди РС“. Ово је потврђено након данашњег састанка министра енергетике и рударства РС Петра Ђокића, представника општине Невесиње и инвеститора. Заједнички је оцијењено да ће ова два велика енергетска пројекта уз актуелне „Горње хоризонте“ донијети много користи Невесињу, Херцеговини и читавој Републици Српској.

Grebak 2

Министар Ђокић је нагласио да је укупна вриједност пројекта изградње вјетроелектране „Гребак“ инсталисане снаге 49,5 мегавата око 120 милиона марака.

̶ Према представљеном динамичком плану , ове године ће бити обављене припреме везане за документацију, сагласности, улазак у поступак рјешавања имовинско-правних односа, те рјешавање извора финансирања ̶ рекао је Ђокић. Он је истакао да ће изградња вјетроелектране представљати велики је привредни искорак општине Невесиње и Републике Српске и да ће то први такав вјетропарк у Републици Српској.

Ђокић је најавио да ће Влада веома брзо покренути нови концесиони поступак и додијелити концесију "Електропривреди Републике Српске" за изградњу вјетроелектране Трусина.

Он је нагласио да ће то бити два велика енергетска објекта која ће добити општина Невесиње и Република Српска, чиме се показује максимална посвећеност Херцеговини и пруженим шансама развоја.

Grebak 4

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је ова општина као стратешки циљ развоја одредила енергетику, наглашавајући да ће вјетроелектране заједно са пројектом "Горњи хоризонти" донијети доста добра грађанима Невесиња и читавој Републици Српској. Он је нагласио да ће инвеститору бити пружена подршка и помоћ у процесу експропријације. Авдаловић очекује да током приппремних радова који почињу наредне године буду што више ангажована домаћа предузећа.

Он је истакао да ће, када вјетропарк буде завршен, општина Невесиње сваке године добијати близу милион КМ од концесије.

Grebak 3

Технички директор фирме "Вјетроелектране Гребак" Миралем Чампара рекао је да ће вјетроелектрана имати 14 вјетротурбина по 4,2 мегавата, висине око стотину метара, а да је испоручилац опреме један од највећих свјетских произвођача из Данске.

- Они нас за неколико дана посјећују. Водимо разговоре с њима, тако да би негдје до краја године и имали потписан предуговор – најавио је Чампара.

Инвеститор из Њемачке Ерих Прајсла захвалио се ресорном министарству и локалној заједници на исказаној подршци..

- Важно је имати политичку подршку без које сигурно не би били ту гдје смо данас - рекао је Прајсла, сувласник фирме "Вјетроелектрана Гребак" који је са партнером Адмиром Рахимићем био на састанку.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520