-->

НАЈСТАРИЈА НЕВЕСИЊКА ПРОСЛАВИЛА СТОТИ РОЂЕНДАН

28 april 2019

Мара Гаћиновић из села Лукавац данас је прославила 100. рођендан. Окружена породицом, комшијама и пријатељима слављеница је поручила да су у животу најважнији здравље, срећа и пажња најмилијих.

Mara 3

Бака Мара рођена је 27. априла 1919. године и читав животни вијек везује је за заселак Кљен гдје је одгајала дјецу и бавила се пољопривредним радовима. Изродила је седам синова које је учила хришћанским врлинама, стрпљењу и оптимизму. Највећу срећу и задовољство у дубокој старости причињавају јој унуци и праунуци.

Борила се да потомке изведе на прави пут, а они јој се данас одужују пажњом и слогом. Мара је на рођенданско славље окупила родбину из читаве регије. Срдачни сусрети пуни емоција најбоље говоре какав углед и поштовање у породици Гаћиновић има ова ведра и разборита старица.

Марин улазак у нови животни вијек поклопио се са највећим хришћанским празником. Каже да се за Васкрс припремала постом и молитвом, као што је то и читавог живота чинила.

Mara 5

Бака Мара са праунуцима

За дуговјечност заслужни гени

Сматра да су за њену дуговјечност заслужни гени пошто је и њена мајка живјела преко 100 година. Упозорава, ипак, на начин исхране и умјереност у свему. Каже да је искључиво користила домаће производе и да је избјегавала конзервирану храну.

Мару је здравље увијек добро служило и љекару је ријетко одлазила. Данас занимацију налази у плетењу, а воли и да чита.

Mara 2

Бака Мара са синовима и зетовима

Мара се сјећа атентата на Краља Александра 1934. године

Живахна и виспрена старица из Лукавца радо приповиједа о прошлим временима. Каже да је било много обавеза и тешких послова, али се стизало и за сијела и састанке.

Непогрешиво интерпретира догађаје из ране младости који нису везани само за њено село него и читаву Краљевину Југославију. Сјећа се великих поплава 1934. године, атентата на Краља Александра у Француској и страхота Другог свјетског рата.

Иако је „узела стоту“ Мару и даље краси ведар дух. Воли да се нашали са унучићима, али и да им подијели неки савјет. Радује је што њени потомци живе лагодније у односу на стара времена.

Најстарија Невесињка поносна је на породицу Гаћиновића која је у посљедњих 150 година изњедрила доста познатих и учених људи.

Резала се рођенданска торта и славило онако како то бака Мара и заслужује. Смијеха и доброг расположења није недостајало у дому Гаћиновића, пошто је бака Мара, како и приличи рођенданском слављу, госте увесељавала духовитим опаскама.

Mara 4

Бака Мара задовољна што је Ђоковић опет на врху свјетске листе

Јубиларни рођендан није могао проћи без приче о Новаку Ђоковићу, пошто је бака Мара велики навијач српског тениског аса. Неколико пута је устајала по ноћи да гледа телевизијске преносе његових мечева. Радује је што је опет у свјетском врху.

Mara 6

Бака Мара са синовима Лазаром, Мићом и Здравком

 

Здравко Гаћиновић: Желимо да се надахњујемо Мариним животним искуствима

Марин син Здравко дуго није био у завичају. Лијеп повод окупио је његове братственике па није мањкало доброг расположења. Здравко каже да се још од свештеника Јакова који се 1835. године преселио у невесињски крај у Кљену није искупило више потомака породице Гаћиновић.

– Приредили смо ову свечаност у знак поштовања према нашој Мари, да се надахњујемо њеном добротом и животним искуствима− рекао је Здравко Гаћиновић.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520