-->

КЊИЖЕВНО-ПРОСВЈЕТНИ ПОМЕН МР ГЕДЕОНУ СТАЈИЋУ

18 novembar 2017

Књижевна заједница „Јован Дучић“ за Херцеговину и Радио Невесиње вечерас су у Градској галерији организовали књижевно-просвјетни помен мр Гедеону Стајићу.

p 2

Гедеон Стајић је био најбољи познавалац писане ријечи у Херцеговини, оцијенио је пјесник Новица Телебак Тени.

„Вечерас имамо потребу да се ријечима захвалимо за све што је учинио овај велики човјек, који је оставио неизбрисиви траг на бројне генерације које су прошле кроз невесињски Средњошколски центар“, рекао је Телебак.

На књижевној вечери посвећеној мр Гедеону Стајићу говорили су и  начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, проф. др Радослав Милошевић, др Слободан Гутић , др Радослав Вуковић, проф. Ђорђе Дабарчић, проф. Ратомир Ћук, пјесници Саво Ћеклић и  Јован  Братић и професорица Даница Ђурасовић.

„Гедеона Стајића памтим као професора, директора школе, али и као највећег познаваоца Дучићевог дјела“, рекао је начелник општине Невесиње, и додао да се од њега увијек могла чути добра реченица, добар став заснован на одличном образовању, изузетном познавању филозофије и још бољем познавању наше књижевности.

p 7

О Гедеону Стајићу као професору, директору и колеги веома емотивно говорила је професорица Даница Ђурасовић.

„Шта год да је радио Гедеон Стајић је знао да сачува своје достојанство, али и достојанство других“, рекла је Ђурасовић.

О Стајићевом дјелу, које је у великој мјери било посвећено анализи Дучићевог књижевног стваралаштва, говорили су проф. др Радослав Милошевић, проф. Ђорђе Дабарчић и проф. Ратомир Ћук.

p 8

Посебан печат вечери дао је др Слободан Гутић, који се кроз неколико анегдота присјетио живота некадашње невесињске вароши и времена проведеног са великим пријатељем Гедеоном Стајићем.

Мр Гедеон Стајић, истакнути јавни радник, публициста  и дугогошњи професор и директор Средњошколског центра преминуо је у 80-ој години 12. октобра 2017.

Стајић је рођен 1937. године у селу Жуновина. Основну школу завршио је у Грабовици, Нижу реалну гимназију у Невесињу, а Вишу реалну гимназију у Mостару. Завршио је Филозофски факултет у Сарајеву, група за југословенску књижевност  и филозофију. На истом факултету похађао је  постдипломске студије и стекао академски степен магистра књижевно-историјских наука.

У невесињском Средњошколском центру радио је као професор српског језика и књижевности и филозофске групе предмета.  У два наврата је обављао функцију директора Центра − од 1977. до 1990.  и од 2001. до 2005. године.

Бавио се научно-истраживачким радом, посебно проблемима новије српске књижевности. Објављивао је у најзначајнијим књижевним часописима и публикацијама.

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520