-->

САБОР НА ЗИЈЕМЉИМА ОКУПИО МЈЕШТАНЕ И ЗАВИЧАЈЦЕ РАСУТЕ ПО СВИЈЕТУ

03 septembar 2023

На Зијемљима је данас одржан традиционални народни сабор који је окупио велики број мјештана, гостију и људи коју коријене вуку из овог планинског херцеговачког мјеста. Зијемаљци су присуствовали богослужењима, упалили свијеће за своје упокојене сроднике, поразговарали са пријатељима и оживили сјећања на претке који су ове просторе населили прије два вијека.

Свету литургију у Цркви светих мученика служио је свештеник Небојша Радић. Након богослужења, код Спомен обиљежја погинулих бораца у протеклом отаџбинском рату одржан је парастос, а потомци погинулих бораца и делегација општине Источни Мостар положили су цвијеће.

̶ Нека је вјечан спомен нашим покојним борцима и некао њихова љубав према отаџбини буде услишена код љубави Божије ̶ поручио је Радић.

z 23 2

Сабор на Зијемљима уз краће прекиде одржава се прве недјеље након Велике Госпојине више од једног вијека. Мјештани су се након напорних радова око сакупљања љетине састајали да поразговарају са пријатељима, запјевају и надмећу у соколским дисциплинама. И током данашњег саборовања Зијемаљци су са наглашеним емоције причали о завичају и присјећали се некадашњих времена.

z 23 8

Милована Мића Маврака животни путеви су одвели у Торонто, али родно мјесто није заборавио и користи сваку прилику да наврати у завичај. Присјетио се када га је покојна бака први пут довела на причешће у цркву.

̶ Осјећао сам неко страхопоштовање када сам први пут дошао на службу, све је било величанствено, људи су доносили неку посебну енергију ̶ испричао је Маврак. Наглашава да је овај сабор увијек прилика да се види са драгим људима и освјежи сјећање на прошла времена. Маврак намјерава да обнови породичну кућу како би и његова дјеца сачувала традицију и имала могућност да долазе на Зијемља.

z 23 Mico

Милан Маврак пензионерске дане проводи у Гацку, али користи сваку прилику да скокне до родних Зијемаља. Изражава задовољство што традиционални сабор постаје све масовнији. Маврак каже да је раних седамдесетих година на Зијемљима било највише становника.

̶ Било је преко стотину домаћинстава, а основну школу је похађало 120 ученика ̶ подсјећа Маврак. Присјећа се и како се саборовало прије пола вијека.

̶ Осим Зијемаљаца долазили су људи из Мостара, Невесиња и Борака и то најчешће на коњима. Непрекидно се орила пјесма, а у колу су пролету играла по три пара дјевојака и момака  ̶  испричао је Маврак. Данашњи сабор искористи је да позове пријатеље из Невесиња и уз богату трпезу евоцира успомене на прошла времена.

z 23 Milan

Спортски дио свечаности био је у знаку Госпојинског меморијалног турнира у малом фудбалу. Побједнички пехар освојила је екипа Кафе РИО, док је друго мјесто припало саставку Кафе Код Ђере. Награде је обезбиједила Општина Источни Мостар.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520