-->

ПОРУКА СА ПРОТЕСТНОГ СКУПА У ХЕРЦЕГОВИНИ: НИКО НЕМА ПРАВО ДА УГРОЖАВА ИНСТИТУЦИЈЕ И ИМОВИНУ СРПСКЕ

01 septembar 2023

Са мирног протестног скупа одржаног на ентитетској линији, на магистралном путу Невесиње – Мостар, поручено је да нико нема право да угрожава институције и имовину Републике Српске и да прекраја Дејтонски мировни споразум. Упућена је подршка руководству Републике Српске да истраје у очувању надлежности Српске и права конститутивних народа. „Данас нам требају мир, слобода и заједништво“, поручено је са скупа којем су присуствовали грађани из свих источно-херцеговачких општина.

 skup 2

Радован Спремо, посланик у првом сазиву Народне скупштине РС, подсјетио је ток стварања и признања Републике Српске, наглашавајући да је имовина Дејтонским споразумом припала ентитетима и да је нико не може одузети.

„Са овога скупа упућујемо подршку институцијама и руководству РС на челу са предсједником и позивамо на мир и јединство јер само тако можемо одбранити Републику Српску", нагласио је Спремо.

skup 3

Божидар Екмечић, брат погинулог борца из Пребиловаца, рекао је да се данас не окупљамо да би се радовали и славили, него да бранимо своја основна права која нам као конститутивном народу припадају.

„Предсједник РС је легитимно изабран и не знам одакле право било којој организацији или појединцу да покушава да прекроји изборну вољу грађана у једној демократској држави“, истакао је Екмечић. Указао је да су „наша браћа, очеви и дједови дали најљепше дане свога живота за нашу слободу и Републику Српску и да се никада нећемо одрећи њених институција“.

skup 4

Иван Копривица, предсједник Одбора погинулих бораца у Градској борачкој организацији Требиње, рекао је да ће овај скуп  послати поруку да ћемо у миру одбранити  Републику Српску, као што смо је стварали у рату.

„Окупили смо се данас да дамо подршку руководству Републике Српске на које се у посљедње вријеме врши огроман притисак за одузимање надлежности и урушавање институција и имовине РС“, нагласио је Копривица, додајући да се једино заједништвом то може и остварити.

Мирном скупу за одбрану Републике Српске су присуствовали народни посланици, начелници источно-херцеговачких општина, јавни радници, директори предузећа, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и бројни грађани. Скуп је обезбјеђивао МУП РС. Обустава саобраћаја трајала је 15-так минута.

skup 5

skup 6

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520