-->

У НЕДЕЉУ У МОСТАРУ ПОЧИЊУ 100. ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ

03 oktobar 2019

У Мостару ће у недјељу, 6. октобра, бити отворене 100. Шантићеве вечери поезије, у организацији Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва "Гусле".

На конференцији за новинаре Организационог одбора најављено је да ће манифестацију отворити српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је генерални покровитељ.

Предсједник овог одбора Сања Бјелица Шаговновић рекла је да ће манифестација трајати мјесец дана и да ће бити одржавана на више локација у граду Мостару, али и у Невесињу и Бањалуци, те да је програм разноврстан и достојан овог великог јубилеја.

Она је нагласила да ће овогодишње вечери бити отворене свечаном академијом која ће бити одржана у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару, која је још увијек у обнови, као и српска заједница у граду на Неретви са својом културом и баштином.

Према њеним ријечима, и овогодишњи велики јубилеј свједочи о дубокој укоријењености српске културе у Мостару, која је, како у протеклим вјековима, тако и у посљедњих стотину година, оставила неизбрисив траг у овом граду.

„Просвјета“ и „Гусле“ достојанствено чувају сјећање на лик и дјело великог пјесника Алексу Шантића који је био не само међу оснивачима ових друштава, него је заједно са Светозаром Ћоровићем, Јованом Дучићем, Атанасијем Шолом и другим савременицима, који су заједно чинили „мостарско културно чудо“, ударио савремене темеље српске културе у граду на Неретви, рекла је Шаговновићева.

Она је нагласила да су у Организационом одбору ове године, као и претходних, учествовали истакнути интелектуалци, културни радници и умјетници са подручја цијелог града Мостара, из бројних културних институција, али и пријатељских културних друштава.

Шаговновићева је нагласила да су Шантићеве вечери поезије уједно мјесто сусрета, сарадње и пријатељства, што се најбоље огледа кроз овогодишњу јубиларну манифестацију.

„Просвјета“ је заједно са мостарским театарским кућама Народним позориштем и Хрватским народним казалиштем, те бањалучким Народним позориштем Републике Српске урадила представу „Што те нема“, коју је, према тексту Маријане Арацки из Београда, режирао познати београдски глумац и режисер Ерол Кадић. Тако смо на симболичан начин повезали Мостар, Бањалуку и Београд, шаљући тиме поруку да је наш циљ повезивати умјетнике, пјеснике и позоришне куће, али, прије свега, људе, народе и градове, истакла је Шаговновићева.

Члан Организационог одбора Радивоје Круљ нагласио је да је ријеч о најстаријој пјесничкој манифестацији на Балкану која има вјековни континуитет, те да није прекинута ни у Другом свјетском рату, као ни за вријеме посљедњег рата, што је од огромног значаја.

Он је навео да је у монографији „Шантићеве вечери поезије" која излази у издању „Просвјете“ све документовано кроз стотине докумената, бесједа, фотографија, почевши од прве "Шантићеве вечери" одржане 1920. године до данас.

santc

Када је ријеч о програму манифестације, у недјељу, 6. октобра, у Шантићевом парку у 16.30 часова биће положено цвијеће на споменик Алекси Шантићу, у 17.00 часова биће служен помен на гробљу Бјелушине, а у 18.00 часова почиње свечана академија у Саборној цркви Свете Тројице.

У Владичанском двору 8. октобра у 19.00 часова је представљање књиге „Занатски дом", аутора Ђорђе Сладоја, а 9. октобара у 19.00 часова у Владичанском двору пјесничко вече добитника Књижевне награде „Алекса Шантић".

За 10. октобар у 19.00 часова у Владичанском двору у Мостару планирано је представљање књиге „Гледајмо се у очи" Његовог преосвештенства епископа диселдорфског и цијеле Њемачке Григорија.

Премијера представе „Што те нема" биће одржана 11. октобра у 20.00 часова у Народном позоришту Мостар, 15. октобра у 20.00 часова у Хрватском народном казалишту у Мостар, те 18. октобра у 20.00 часова у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Изложба слика „Изабрана дјела из легата Саве Неимаревића" биће отворена 16. октобра у 19.00 часова у Хрватском дому „Херцег Стјепан Косача".

У 19.00 часова 19. октобра у Владичанском двору у Мостару биће одржано вече посвећено академику Светиславу Мандићу, а 20. октобра у 19.00 часова у Културном центру „Небојша Глоговац" у Невесињу вече под називом „Невесиње – друга Шантићева кућа".

За 21. октобар у 19.00 часова у Владичанском двору планирана је промоција књиге „Немањићи" Душка Лопандића и картофилска изложба „Мостар у вријеме Алексе Шантића", а 22. октобра у 19.00 часова у Центру за културу Мостар изложба слика „И сам си песма" Рајне Круљ.

Представљање монографије 100. Шантићеве вечери поезије и Књижевна награда Алекса Шантић", аутора Радивоја Круља, планирано је за 26. октобар у 19.00 часова у хотелу „Мостар".

За 29. октобар у 19.00 часова у Владичанском двору планирана је вече под називом „Гимназијалци Шантићу", у режији мостарских гимназијалаца и ученика Колеџа уједињеног свијета.

Свечаност затварања јубиларних Шантићевих вечери поезије са додјелом „Просвјетине" стипендије „Владимир Ћоровић" и поетском вечери Љубивоја Ршумовића, те отварањем „Просвјетине" Школе српског језика, историје и културе, биће одржана 6. новембра у 19.00 часова у Владичанском двору.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520