-->

ЋОРОВИЋЕВИ СУСРЕТИ: У БИЛЕЋИ ОДРЖАНАСВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

22 septembar 2019

У оквиру 21. Ћоровићевих сусрета писаца "Српска проза данас", у Билећи је одржана свечана академија и вече лауреата.

Писац и есејиста Слободан Владушић за себе каже да не спада у писце који очекују књижевне награде и зато га је ова у Билећи каже , пријатно изненадила и обрадовала.

- Посебно ме изненадио симболички контекст награде, јер је ово херцеговачка награда, а моји јунаци књиге су порјеклом из ових крајева. Чини ми се да су на овај начин, као што су они отишли као добровољци у Први свјетски рат и постали јунаци моје књиге, и ова књига се враћа на мјесто одакле су отишли - рекао је Владушић.

Владушићев роман приповиједан је у првом лицу, из перспективе главног јунака, поручника српске војске у Првом свјетском рату, што омогућава да се савремени роман доживи као аутентично и узбудљиво свједочење о догађајима из велике епопеје српског народа-једно је од образложења награде жирија.

- Увјерен сам да смо изабрали сјајну награду за ову прилику, за овај јубилеј, за Билећу, све се савршено уклопило, тако да је велики јуриш пао у прави час. Награда је додијељена релативно младом човјеку, баш када му и треба и мислим да је написао сјајан роман о Првом свјетком рату - каже Јован Делић, предсједник жирија.

Ћоровићеви сусрети писаца сваке године окупе значајне прозне писце и књижевне критичаре. Зато је, сматрају организатори, ово немјерљив значај за малу херцеговачку општину, Херцеговину и Републику Српску.

- За 21 годину, колико организујемо, нема прозног спрског значајнијег пера које није стигло у Билећу, значај јер управо у томе што су се окупили на једном мјесту - истакао је Гајо Парежанин из СПКД Просвета.

Ћоровићеви сусрети писаца данас су пресељени у Мостар, гдје ће на Владичанском двору бити одржан омаж поводoм стотину година од смрти великог књижевника Светозара Ћоровића. Књижевно - историјским часом на Богословском факултету у Фочи, биће завршени овогодишњи сусрети књижевника и историчара.

 

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520