-->

КАЗНЕ ЗА НЕИЗДАВАЊЕ ФИСКАЛНИХ РАЧУНА ДО 20.000 КМ

15 februar 2019

Влада Републике Српске утврдила је јуче Нацрт измјена и допуна Закона о фискалним касама, којим су за неиздавање фискалног рачуна предвиђене казне од 10.000 до 20.000 конвертибилних марака, које морају бити плаћене у року од два дана како на објекат не би био стављен катанац.

Министарка финансија РС Зора Видовић објаснила је да је овим измјенама дефинисана новчана казна као замјена за затварање објекта.

- Ако казна буде плаћена у року од 48 часова, објекат неће бити затворен. У супротном, биће затворен 30 дана, а не 15, као што је било прописано до сада. Поновљеним прекршајем новчана казна била би двоструко већа, а објекат затворен 60 дана - рекла је Видовићева након сједнице Владе Српске и нагласила да овим законским рјешењем желе да умање ниво сиве економије, што подржава и пословна заједница.

Видовићева је навела да је Влада утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, којим је предвиђено да пореска основица буде умањена 100 одсто за улагања у опрему и постројења.

- Они који буду улагали у опрему и постројења неће бити опорезовани, а водили смо се чињеницом да је наша привреда још технолошки заостала - појаснила је Видовићева.

Министри су усвојили и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету јер Централна банка БиХ намјерава да сачини регистар рачуна за физичка лица.

- Ови закони проистичу из економских реформи које је утврдила Влада Републике Српске. Наш циљ је растерећење привреде и вјерујем да ћемо у овој години имати још закона који ће се односити на побољшање услова у привреди - нагласила је Видовићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже за “Глас Српске” да пословна заједница подржава све видове борбе против сиве економије те да није толико важно колике су казне, већ да се законски прописи једнако примјењују на све.

- Нисам за драконске новчане казне, посебно када нису можда довољно искоришћена ни постојећа законска рјешења. Инспектори морају квалитетније спроводити контроле јер има објеката који су под одређеном политичком заштитом и у које инспектори и не долазе у контролу - тврди Шкребић и додаје да подржавају борбу против свих злоупотреба, рада на црно и сиве економије, али под условом да нема привилегованих.

Директор Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић истиче за “Глас Српске” да су, према досадашњим прописима, за неиздавање фискалног рачуна предузетници плаћали казну од 500 марака, а на објекту је катанац стајао 15 дана.

- На иницијативу привредника инсистирали смо да не буде затварања локала и да, ако већ мора, буду повећане новчане казне. Што смо тражили, то смо и добили. Мислим да је казна од 10.000 КМ огромна и да ће се она више односити на правна лица, али, реално, крајње је вријеме да се уозбиљимо. Најгора варијанта је затварање локала јер у том случају губимо муштерије, па нема ни зараде и потребно је више мјесеци мукотрпног рада да се то поврати - рекао је Братић.

Стари студенти

Влада РС је по хитном поступку усвојила и приједлог измјена и допуна Закона о високом образовању с циљем продужења рока за завршетак студија за старе студенте. На сједници је, између осталог, утврђен Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, којим је до 30. јуна 2021. године продужен рок о усклађивању три запослена на 1.000 становника. Тај рок требало је да истекне 30. јуна ове године.

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520