-->

ПОЛОВИНОМ ГОДИНЕ ПОЗНАТ ИЗВОЂАЧ РАДОВА НА ХЕ „ ДАБАР“

08 februar 2019

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће изградњом Хидроелектране Дабар енергетски сектор Српске постати значајан фактор на Балкану јер ће имати довољно електричне енергије за извоз, што ће донијети бројне бенефите за економску слику Српске.

Вишковић је, након разговора са руководством ХЕ Дабар, Хидроелектрана на Требишњици и Електропривреде Републике Српске, рекао да очекује да до половине ове године буде познат извођач радова на Дабру, с обзиром на то да је у току међународни јавни позив за финансирање и изградњу ове хидроелектране.

- Договорили смо са новом управом ЕРС-а да убрзамо процедуре уз поштовање законских оквира. Изградњом овог објекта у значајној мјери ћемо контролисати воде које се налазе у хоризонтима и регулисати евентуалне поплаве - навео је Вишковић и додао да ће од изградње Дабра корист имати и ХЕТ.

Он је рекао да је разговарно и о ХЕ Дубровник, гдје је од јануара обустављена производња због хаварије у којој су три радника изгубила живот.

- Доворили смо се да се на неки начин укључи и Влада Српске, да бисмо имали информацију када ће Дубровник бити на мрежи, јер нам је то битно да бисмо регулисали наше акумулације и искористили воде које долазе, да спремно дочекамо љетњи период - навео је Вишковић.

Он је истакао да је разговарано и о другим важним енергетским објектима, као што су Бук бијела, Фоча и Паунци, изразивши наду да ће ове значајне инвестиције бити завршене током мандата ове Владе.

Директор ХЕ Дабар Жељко Зубац рекао је да је расписан међународни јавни позив за финансирање и изградњу свих преосталих објеката и пуштање у рад што прије.

- То подразумијева да тражимо компанију или групу компанија које ће обезбиједити новац по најповољнијим условима и електрану пустити у рад што прије - каже Зубац.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520