-->

ПОЈЕФТИЊУЈЕ РЕГИСТРАЦИЈА ВОЗИЛА: ПОЛИСА УМАЊЕНА ЗА 10%

06 septembar 2018

Регистрација моторних возила у Републици Српској ће убудуће бити од 20 до 50 марака јефтинија за физичка лица, те преко 100 КМ за привредне субјекте.

Наиме, Управни одбор Агенције за осигурање РС усвојио је измјене Одлуке о заједничкој тарифи премија и цјеновнику за осигурање од одговорности за моторна возила у РС, чиме је извршено умањење цијена премије од одговорности за моторна возила за десет одсто.

"Умањењем цијена премије осигурања од одговорности за моторна возила за десет одсто ће као посљедицу имати смањење обавеза грађана и привредних субјеката по основу премије осигуранаја при регистрацији возила", саопштили су у Агенцији, те додали да ово за циљ има постепену припрему друштава за осигурање за либерализацију цијена премије у врсти осигурања од одговорности за моторна возила.

Нагласили су да је ово умањење извршено након анализа стручних служби Агенције, које су као резултат имале закључак да су створене све техничке и друге претпоставке за умањење премије.

Миломир Дурмић, предсједник Скупштине Удружења осигуравајућих друштава у РС, казао је да је неспорно да ће се ово смањење цијена одразити на осигуравајућа друштва.

"Осигуравајућа друштва ће по тој врсти осигурања имати мање приходе у износу од десет одсто, што је отприлике за око десет милиона марака мање у буџету осигуравајућих друштава", рекао је Дурмић за "Независне", те додао да ће ступањем на снагу ове тарифе физичка лица регистацију плаћати од 20 до 50 марака мање, а привредни субјекти и преко 100 КМ мање.

Дејан Мијић, директор "Аутопревоза", рекао је да ће смањење цијене регистрације по овом основу умногоме олакшати пословање привредним субјектима.

"Трошкови по основу регистрације су огромни, и ово ће свакако много значити привредним субјектима. Регистрација сваког аутобуса са дажбинама према држави износи од три до пет хиљада марака, у зависности од броја мјеста за сједење и стајање, као и у зависности од удеса и кривице у удесима, тако да регистрација наших возила износи негђе од 200.000 до 300.000 марака, а можда и више", истиче Мијић.

Нагласио је да у име Удружења саобраћаја и веза постоји приједлог да се уведе неки тип вињете за стране превознике и возила регистрована у иностранству.

"Те вињете ми плаћамо свуда у иностранству. Предложили смо да се и код нас уведе овакав начин плаћања, а да се у том износу за грађане и привредне субјекте у БиХ смање дажбине за путарине", рекао је Мијић.

Славиша Кајкут, предсједник Удружења потрошача "Реакција", истакао је да ће ово смањење цијена сигурно бити на добробит потрошача.

"Видимо да у посљедње вријеме цијена горива варира прогресивно, тако да сваки проценат који потрошачима остане у џепу је значајан", закључио је Кајкут.

Према његовим ријечима, ово појефтињење је утолико значајније када се узме у обзир да је то неизоставан трошак који потрошачи, власници моторних возила, имају сваке године.

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520