-->

ЗАЈЕДНИЧКА СЈЕДНИЦА ВЛАДА СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: ДОГОВОРЕНИ КОНКРЕТНИ ПРОЈЕКТИ

29 avgust 2018

Предсједница владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је на конференцији за новинаре у Требињу, након девете заједничке сједнице влада Српске и Србије, да се сарадња Српске и Србије наставља кроз реализацију конкретних пројеката. Она је истакла да је данас усвојено 16 важних закључака.

Премијерка Српске је навела да ће Српска и Србија први пут радити на заједничком пројекту у области енергетике и додала да су у питању пројекти ХЕ „Фоча“ и ХЕ „Паунци“.

„Ови пројекти вриједе 200 милиона евра, а у питању је снага од 90 мегавата. Такође имамо конкретну сарадњу у области намјенске индустрије, што је јако значајно“, нагласила је Цвијановић.

Говорећи о постигнутим договорима у области намјенске индустрије, Цвијановићева је навела  да је у претходном периоду направљен другачији приступ у овом сектору, што је важно јер је постојала стаганција у овој области.

„Сарадња се односи на предузећа Kосмос, Орао и Фамос. Омогућили смо да ова предузећа добију одређене пословне понуде и аранжмане од стране Србије, што је од изузетног значаја за Српску. Ми смо донијели закључак да се ради предано и у наредном периоду  и да пословно ојачамо наше привредне субјекте, али и да припремимо конкретна рјешења, када је у питању статус ових привредних друштава“, рекла је премијер Српске.

Она је истакла да су се данас посебно осврнули и на пројекте у области саобраћаја и комуникација.

„Приоритети су нам наставак изградње аутопута од  Добоја преко Бијељине до границе са Србијом, те повезивање са Србијом од Источног Сарајева преко Вардишта код Вишеграда.

Vlade trebinje 1

Немојте ме питати на који начин ће шта бити финансирано везано за понуде које су се раније помињале из Турске, јер ту нема никаквих конкретних помака, али оно што је конкретно јесте да ми припремамо сву потребну документацију и да се спремамо да реализујемо те пројекте. А финансијска конструкција ће бити изражена у складу са нашим могућностим или у складу са могућностима да дођемо до најповољнијег новца да би овај пројекат био реализован“, појаснила је Цвијановић.

Говорећи о изградњи моста „Братољуб“ на Дрини, који повезује Братунац и Љубовију, премијерка Српске је изразила посебну захвалност Влади Србије и предсједнику те државе Александру Вучићу, који је био иницијатор овог пројекта.

„Нажалост, годину дана након што смо отворили овај мост, показали да је он изграђен и захвалили се Србији за његово финансирање, још увијек није отворен гранични прелаз. Поново тражимо и захтијевамо од органа на нивоу БиХ да одраде свој дио посла који се односи на успостављање граничног прелаза, с обзиром на то да су и Србија и Република Српска извршиле све своје обавезе“, рекла је Цвијановић.

Vlade trebinje 3

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић поручила је данас да је Република Српска јача кад је јака и Србија.

„Радимо на још више пројеката. Честитам премијерки Цвијановић и предсједнику Додику на напретку Републике Српске, на буџетској и финансијској стабилности“, навела је Брнабић.

Она је истакла је да је Србија од 2014. године у Српску инвестирала и донирала 21.500.000 евра у пројекте  које су кандидовале локалне заједнице.

Највећи искорак, рекла је Брнабић, је направљен у области туризма, енергетике, инфраструктуре, јавне управе и борбе против организованог криминала.

„Од посебне важности, што се тиче туризма, је потписивање уговора о адаптацији и уређењу подземног града Kарађорђевића у Малом Зворнику. У току је јавни позив за извођача радова и очекујемо да ће они почети у октобру“, истакла је Брнабић и додала да заједничке сједнице двије Владе нису само протоколарне, већ да се на њима договарају конкретни пројекти.

Предсједница Владе Србије казала је да јој је жао због дешавања везаних за мост Братољуб, истичући да је тај мост веома важан за све држављане БиХ, а не само држављане РС.

„Ја сам о томе разговарала и са предсједником Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем. Тај мост је важан за живот свих грађана, а владе на свим нивоима морају радити у интересу грађана. Ја још једном молим да се уозбиљимо у вези с овим“, рекла је Брнабић.

Брнабићева је подсјетила и на пројекте који су кандидовани из Херцеговине, напомињући  изградњу водоводног система у селу Баљци у општини Билећа, као и ревитализацију Старог града у Требињу,  изградњу дионице Тјентиште – Брод на Дрини у склопу магистралног пута М20 Гацко – Фоча и отварање вртића „Србија“.

Она је истакла да је осим ових пројеката које  финансира Влада Србије, градоначелник Требиња Лука Петровић  данас кандидовао још два значајна пројекта, које ће финансијски помоћи Србија.

„Ријеч је о улагању у Аграрни фонд Града Требиња и испитивању оправданости отварња Центра за карст у Требињу. Захваљујући пуној подршци Владе Републике Српске, ми смо усвојили закључак да ћемо на обје ове иницијативе радити“, рекла је премијер Републике Србије.

Меморандум о сарадњи влада РС и Србије у области енергетике потписао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић и министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Министар индустрије енергетике и рударства РС Петар Ђокић је истакао да је потписивање овог меморандума од изузетном значаја за РС и Србију.

 „На овај начин крећемо у активности изградње двије хидроелектране на ријеци Дрини у горњем току, то је „ХЕ Фоча“, која ће имати капацитет око 44,15 мегавата и „ХЕ Паунци“, снаге 43,20 мегавата. Постоји могућност да ће идејни, а касније изведбени пројекат, дати могућност да оба објекта буду и веће снаге али то је ствар пројекта који ћемо заједно радити. Ми ћемо додијелити концесију „Електропривреди РС“,  која ће након тога ући у адекватне преговоре са „Електропривредом Србије“, дефинисаћемо на тај начин заједничке активности. Радиће се сада на додатним истраживањима и на бази читаве документације и нових истраживања дефинисаћемо овај пројекат. Стварамо предуслове да се овом пројекту можемо интензивно посветити и да, већ током 2019. године, можемо имати и значајније резултате у погледу његове пуне реализације“, појаснио је Ђокић.

Vlade trebinje 2

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписали су меморандуме о међусобном признавању „великих лиценци“ и о размјени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола.

Споразум о сарадњи у области информационо-комуникационих технологија потписали су министри унутрашњих послова РС-а Драган Лукач и Србије Небојша Стефановић.

Премијерке Српске и Србије Жељка Цвијановић и Ана Брнабић, у пратњи градоначелника Требиња Луке Петровића, прошетале су улицама града и посјетилеХерцеговачку кућу.

РАДИО ТРЕБИЊЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520