-->

ПОЧАСТИ ЧАСНОМ ОФИЦИРУ И СРПСКИМ ЈУНАЦИМА СА ТРУСИНЕ

24 jun 2024

Поменом погинулим устаницима и полагањем вијенаца данас су на Трусини обиљежене 83 године од Јунског устанка 1941. године када су храбри горштаци, борци за слободу, под командом поручника Крста Ђерића зауставили усташе у њиховом злочиначком походу на српски живаљ у Невесињу.

Свечаност су организовали Општинска борачка организација и Одбор за обиљежавање Јунског устанка.

Код спомен обиљежја часном официру и српским јунацима који су се супроставили усташкој хорди и најезди фашизма служен је помен, а потом су вијенце положиле делегације општина и општинских борачких организација Невесиње и Берковићи, потомци и родбина невесињских устаника и чланови Равногорског покрета отаџбине Српске.

Свештеник Дејан Грчић рекао је да можемо бити поносни на наше претке који су бранили своје огњиште, истину и правду.

„Потомци ових јунака данас ће ове вриједности најбоље одбранити ако буду радили и стварали честито, поштено, чистих руку и чиста срца“, поручио је Грчић.

trusina 24 6

У име потомака невесињских устаника Радомир Ђерић је истако важност витешког дјела на Трусини од прије 83 године.

„Нама Србима је потребно понекад и више деценија да би исправили историјске неправде, али захваљујући оваквим скуповима ипак се сазнаје права истина о јунацима који су положили животе на бранику отаџбине“, истакао је Ђерић. Он је за поручника Крста Ђерића рекао да је прави примјер како су многи часни српски официри све до смрти остали вјерни војничкој заклетви и држави.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић истакао је важност историјској догађаја на Трусини указујући да је херојство устаника предвођених Крстом Ђерићем  спасило становништво од усташког покоља. Авдаловић је организаторима скупа и потомцима јунака поручио да истрају у његовању културе сјећања, изражавајући наду да ће дјело часног официра и његових сабораца још дуго година живјети у народу и остати трајно уписано у нашој историји.

trusina 24 3

Предсједник Општинске борачке организације Невесиње Синиша Шиповац нагласио је да је херцеговачка површ препуна споменика који свједоче о српском јунаштву, али и догађаја који опомињу колико су нас кроз историју скупо коштале идеолошке подјеле.

„Српски војник је у бој увијек кретао са часним намјерама, да заштити своје огњиште и своју слободу“, истакао је Шиповац.

Храбри невесињски устаници су под командом поручника Крста Ђерића 24. јуна 1941. године дочекали усташе на Трусини и водили борбе све до 6. јула. Убили су злогласног Павелићевог поглавника Мија Бабића и спасили српски живаљ од покоља. Ђерић је 24. марта 1942. године постао жртва комунистичког терора.

Захваљујући потомцима и људима добре воље надахнутих патриотизмом поред Споменика Краљу Петру Првом Ослободиоцу 2017. године је довршено и освјештано још једно спомен обиљежје које ће трајно свједочити о часном официру и српским јунацима.

trusina 24 8

trusina 24 4

trusina 24 5

trusina 24 7

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520