-->

НЕВЕСИЊСКА БРИГАДА ОСТАЛА УПАМЋЕНА ПО ХЕРОЈСКОЈ БОРБИ, ЧОЈСТВУ И ЈУНАШТВУ

16 jun 2024

Парастосом погинулим борцима, полагањем цвијећа на спомен обиљежја, свечаном академијом и дружењем бивших сабораца данас jе у Невесињу обиљежен Дан формирања Невесињске бригаде. Ова војна формација настала прије 32 годину током рата стекла је велики углед и била гарант слободе и опстанка српског народа у Херцеговини.

DB 421

У Спомен соби у којој су смјештене фотографије и успомене на 476 погинулих бораца, одржан је помен.

Свештеник Маден Чалија поручио је да увијек треба да се сјећамо наших погинулих бораца и на темељу њихове жртве градимо данашње друштво.

 –Републику Српску треба да градимо на вриједностима правде, милосрђа, љубави, праштања и свега онога што нас Господ учи  ̶  нагласио је Чалија.

Представници борачких организација проистеклих из Отаџбинског рата, Народне Скупштине РС, Општине Невесиње, Града Требиња, Трећег пјешадијског РС пука и ученици невесињске основне и средње школе положили цвијеће на Споменик слободе и Споменик славном команданту Новици Гушићу.

NB 242

У Дому културе „Небојша Глоговац“ приређена је свечана академија са културно-умјетничким програмом.

О славном путу Невесињске бригаде и њеном значају за стварање Републике Српске и улози у одбрани народа и територије говорили су бивши предсједник Народне Скупштине РС др Драган Калинић, начелник општине Миленко Авдаловић, предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац и официр Војске РС Момо Паровић.

Невесињска бригада је парадигма за Одбрамбено-отаџбински рат, рекао је бивши предсједник Народне Скупштине РС Драган Калинић на свечаној академији, наглашавајући да је ова војна формација славна и непоновљива.

 – Бранећи своја огњишта и голе животе бригада је платила високу цијену и зато никада не смију бити заборављени подвизи њених припадника који су се борили широм ратишта Републике Српске  ̶  истакао је Калинић. Он се посебно осврнуо на улогу прослављеног команданта Новице Гушића, за кога је рекао да је у турбулентним временима, не гледајући на идеолошке разлике, консолидовао ову војну јединицу и осигурао одбрану Невесиња и околине. Говорећи о актуелним изазовима који су пред српским народом, Калинић је оцијенио да је од историјског значаја протекли Сабор Српске и Србије који је показао да смо један народ са часном историјом и снажном енергијом за борбу на многим фронтовима у будућности.

nev.br24 kalinic1

Невесињска бригада је настала у сложеним војним и политичким околностима, рекао је начелник општине Миленко Авдаловић, наглашавајући да је српски народ тог 16. јуна 1992. године стао у исти строј, схватајући да се у том тренутку само са пушком може одбранити аутентична воља српског народа са ове стране Дрине да први пут у историји има своју државу и слободу.

 – И данас траје преиспитивање да ли је једно мало мјесто као што је Невесиње скупо платило слободу, али ако прелистамо нашу историју схватићемо да овог пута жртва није била узалудна пошто је створена Република Српска  ̶  истакао је Авдаловић. Он је додао да се Српска данас не брани пушком и мачем, него памећу и карактером.

nev.br24 milenko

Бивши припадник и официр Невесињске бригаде Момо Паровић на академији је детаљно говорио о настајању бригаде и најтежим биткама које је водила и које су пронијеле њену славу широм Републике Српске.

  –Даће Бог да у нама живи сјећање на Невесињску бригаду и док је оно присутно живјеће и овај народ –  поручио је Паровић.

nev.br24 momo ̶

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац рекао је да су припадници Невесињске бригаде у Одбрамбено – отаџбинском рату били мотивисани аманетом предака који су великим патриотизмом успијевали да одбране своја огњишта.

  – Данас носимо тешке успомене и ратне ране, али нам је много лакше када знамо да је Невесиње извојевало побједу срца и душе, части, поноса и образа и хришћанске љубави  ̶  истакао је Шиповац.

nev.br24 sinisa

 

Током свечане академије прочитани су телеграми – честитке ратног команданта пуковника Зорана Пурковића и предсједника Удружења Невесињаца у Београду пуковника Зорана Јањића.

У културно-умјетничком програму наступили су етно групе „Симонида“ и „Свети Димитрије“, народни гуслар Жарко Иванишевић и пјесник Јован Братић.

nev.br24 publika3

nev.br25 publika5

nev.br24 publika5

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520