-->

ПРАЗНИЧНИМ БОГОСЛУЖЕЊЕМ И ИСТОРИЈСКИМ ЧАСОМ ПОЧЕЛЕ ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У БИОГРАДУ

27 avgust 2022

Празничним вечерњим богослужењем  и предавањем  на тему "Невесињска пушка и српско национално питање" синоћ су у Биограду у Цркви Успења пресвете Богородице почеле великогоспојинске свечаности. 

slika 3

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић одабрао је баш ову тему зато што је Невесињска пушка била, како историчари кажу, она мала црна тачка у Херцеговини, која се проширила, претворила у облак и заклонила ведро небо тадашње европске дипломатије.

„Велика ми је част и задовољство што сам одржао предавање баш код цркве у Биограду, гдје су се и сакупили невесињски главари, септембра 1874. године и донијели одлуку о дизању на устанак“, истакао је Мастиловић.

Он је нагласио да је Невесињска пушка иницирала Велику источну кризу након чега је почело рјешавање српског националног питања на подручју Херцеговине. Мастиловић је додао да се страдање српског народа наставило јер је услиједила Аустро-Угарска окупација, велика страдања у Првом свјетском рату, стварање Краљевине Југославије, затим геноциди које је српски народ доживио у Другом свјетском рату, па све до данашњег времена, када смо свједоци демографског колапса српског становништва.

„То је оно на шта стално упозоравамо и о чему причамо и због тога је, осим саме Невесињске пушке, веома важно сагледати тај феномен у ширем контексту српске историје, јер у историји се ништа не дешава тренутно, а да нема своје дубинске корјене. Оно што се нама дешавало у 20. вијеку и све до данас, има своје корјене у тим првим устанцима у Херцеговини“, нагласио је Мастиловић.

 

slika 2

Мастиловић је истакао да се у Биограду осјећа веома лијепо јер га као историчара привлаче историјска мјеста и да у њима осјећа дух тих старих времена.

Парох биоградски, свештеник Славко Лаловић, захвалио се проф. др Драги Мастиловићу на одржаном историјском часу и позвао је вјерни народ Биограда и околних мјеста да својим присуством увеличају данашњу славу Храма Успења пресвете Богородице у Биограду.

slika 4

slika 6

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520