-->

ЗАВИЧАЈНА СМОТРА ОКУПИЛА НЕВЕСИЊЦЕ У БЕОГРАДУ

27 februar 2017

У организацији Удружења Невесињаца, њихових потомака и пријатеља у Београду је протеклог викенда одржана културно-забавна манифестација „Невесињско сијело“ која је окупила преко 500 учесника из више градова Србије и бројних гостију међу којима је била и вишечлана делегација из Невесиња.

Завичајни скуп у величанственом амбијенту ресторана Центра Сава протекао је у знаку пјесме, игре и обичаја из невесињског краја, а била је то прилика да пријатељи и земљаци поразговарају о старим временима и договоре наредна дружења.

nevesinjsko s3

Манифестацију је отворио члан Извршног одбора Удружења Вукашин Драговић нагласивши да су скупови Херцеговаца у Београду још од 30-тих година прошлог вијека изазивали посебну пажњу и будили сјећања на завичај и обичаје невесињског краја.

У име гостију из Херцеговине на топлој добродошлици захвалио се начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић. Он је изразио наду да ће  културне и привредне везе Невесиња и српске пријестонице бити још јаче и да ће наши  успјешни људи расути по свијету почети да инвестирају у завичај.

nevesinjsko s4

Духовне поруке упутили су  свештеници Милован Глоговац и Зоран Илић.

Nevesinjsko s6

Професор историје Никола Лакета дошао је из далеке Аустралије да би присуствовао завичајном скупу у Београду. Земљацима је препоручио своју нову књигу „Морине у Херцеговини“ напоменувши да ће новац  од продаје књиге бити уплаћен за изградњу Централног спомен обиљежја у Невесињу. Присутне је поздравила и сликарка Биљана Ристић чије су слике украшавале свечану позорницу Сава Центра.

Nevesinjsko s26

Забавно-музички репертоар био је у знаку традиције и старих народних обичаја, а окосницу програма чинио је наступ  младе умјетнице коју су прославиле гусле Бојане Пековић и мушке пјевачке групе КУД-а „Невесиње“. Њихов заједнички наступ на почетку вечери разгалио је срца завичајаца у српској пријестоници.

Након ганге и гусала запјевала је женска пјевачка група Музичке школе „Мокрањац“. Стихове поеме „Херцеговина“ Божа Кијца казивала је глумица Ивана Жигон. Надахнуте поетске поруке послао је пјесник Божидар Глоговац, а од срца се смијало афоризмима Митра Ђерића Лакија.

Занимљива је била и томбола која је насрећнијим донијела гусле, иконе и традиционалне херцеговачке производе.

Посебан печат завичајној приредби дао је и водитељски пар - Снежана Лукић и Миливоје Бештић.

Понесени сјећањима на некадашња времена, Невесињци су играли и пјевали до дубоко у ноћ, а звуци завичајне пјесме одјекивали су у дивној београдској ноћи.

Nevesinjsko s9

Nevesinjsko s11 Nevesinjsko s1

Тренутно у Београду живи око 1.100 рођених Невесињаца и још око 2.500 њихових потомака. Међу њима су угледни академици, књижевници, доктори, умјетници,  спортисти који су изградили каријере далеко од родног краја, али Херцеговину и Невесиње никад нису заборавили.  Први Невесињци из породице Кљакића доселили у Београд крајем 19.вијека и од тада су у више таласа насељавали српску пријестоницу. Сада већ значајна колонија Невесињаца окупљена је у Удружење које се бави хуманитарним, културним, привредним и спортским активностима усмјереним на афирмацију Невесиња и Херцеговине.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520