-->

ТРЕЋА РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СО НЕВЕСИЊЕ: РАСПИСАНИ ИЗБОРИ У МЈЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА, УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ИЗГРАДЊИ СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА

01 februar 2017

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су усвојили одлуке о расписивању избора у мјесним заједницама и изградњи Централног спомен обиљежја. Утврдили су износ плата општинских функционера и одборничког додатка. Највише се дискутовало о комуналним проблемима.

Оштра расправа почела је већ приликом усвајања дневног реда, али је даљи ток засједања протекао у коректној атмосфери.

SO 3 2

Одборник СДС-а Анто Шиповац тражио је да се у дневни ред сједнице уврсти утврђивање услова под којима се може користити Велика сала СО приговарајући начелнику да није дао одобрење да се у општинској сали одржи сједница Општинског одбора СДС-а. Након ванредне паузе скупштинска већина је одбацила овај захтјев најављујући  да ће о томе расправљати на наредној сједници. Није прихваћен ни приједлог  Јована Васиљевића да се са дневног реда скине Приједлог одлуке о изградњи Централног спомен обиљежја. Васиљевић је сматрао да би претходно требало измијенити ранију скупштинску одлуку о изградњи Споменика краљу Петру и невесињским устаницима. Предсједник Скупштине општине Момчило Вукотић образложио је да је сада приоритет изградња новог споменика, али да се није одустало ни од обнове споменика порушеног 1941. године.

Одлука о расписивању избора за чланове Савјета мјесних заједница усвојена је гласовима скупштинске већине, док су одборници опозиције били уздржани. Избори би требало да се одрже 9. априла ове године у 17 мјесних заједница. Одборник ПДП-а Синиша Килибарда рекао је да ова странка није подржала Одлуку јер није испоштован законски рок за одржавање избора. Секретар Општинског парламента Мирославка Муратовић  објаснила је да је датум предложен у мјесецу када се очекују повољније временске прилике, а потребно је и да Централна изборна комисија достави извод из Бирачког списка.

На данашњој сједници усвојена је Одлука о комуналном реду на подручју општине Невесиње којом се утврђују услови и начин пружања комуналних услуга. Након уводног излагања предсједника Комисије за израду овог документа Милована Цвијетића развила се широка скупштинска дискусија која није имала страначки предзнак. Одборници су се сложили да  су квалитетне комуналне услуге у интересу сваког грађанина. Након сугестија одборника Сузане Кешељ, Синише Килибарде, Огњена Куљића, Милосава Уљаревића и Јована Васиљевића дата је једногласна подршка предложеном документу.

SO 3 3

На данашњој сједници одборници су утврдили висину плата општинских функционера и одборничког додатка. Како је образложио начелник општине Миленко Авдаловић у односу на ранију одлуку плате функционера су смањене за 10%, а висина одборничког додатка је ограничена на 50% просјечне нето плате  (раније 55%)  исплаћене у општинској управи у претходној години. Одлуке су усаглашене са важећим Законом о локалној самоуправи РС.

Једногласну подршку одборника данас је добила Одлука о изградњи Централног спомен обиљежја на Градском тргу. Претходно је начелник општине Миленко Авдаловић  потврдио да ће споменик радити  познати вајар Миодраг Живковић чије су идејно рјешење 2002. године изабрали грађани Невесиња. Авдаловић је рекао да је за иградњу споменика добијена општа сагласност општинских борачких организација и удружења. Према његовим ријечима, пројекат ће коштати 150.000 КМ, при чему ће из општинског буџета  за ову намјену бити издвојено 100.000 КМ.

SO 3 4

У преосталом дијелу сједнице није било одборничких дискусија. Усвојене су одлуке о расписивању јавног конкурса за избор и именовање секретара Скупштине општине и директора Вртића „Света Евгенија царица Милица“, а утврђена је и Листа стручњака за именовање у конкурсне комисије за попуну упражњених радних мјеста службеника у општинској управи Невесиње.

ДРАГАН ГРАХОВАЦ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520