-->

У ПОДРУЧНОМ ОДЈЕЉЕЊУ КИФИНО СЕЛО НАСТАВА ЈОШ НИЈЕ ПОЧЕЛА

05 septembar 2019

У Подручном одјељењу Кифино Село Основне школе „Ристо Пророковић“ у Невесињу настава се не одвија већ четврти дан.

Разлог обуставе наставног процеса је протест родитеља након одлуке  Министарства просвјете и културе Владе РС  да се због недовољног броја ученика предметна настава у овој подручној школи убудуће одвија у комбинованим одјељењима.

Наиме, према Закону о основном образовању и васпитању предметна настава у подручним школама коју похађа мање од 36 ученика изводи се у комбинованим одјељењима, која су састављена од ученика два или више разреда.

У ПО Кифино Село предметну наставу похађа 28 ученика, па је због тога ресорно министарство донијело одлуку о формирању комбинованих одјељења.

Родитељи из Кифиног Села су поручили да желе да њихова дјеца похађају часове у трајању од 45 минута, као и дјеца у централној школи, јер заслужују да буду равноправна с њима. Истакли су да ће у својим захтјевима истрајати, а поводом тога данас су потписали петицију, која ће бити послата Министарству просвјете и културе РС.

„Нисмо благовремено обавјештени да ће дјеца ићи у комбинована одјељења. Мислим да би се сваки родитељ у нашој ситуацији понашао исто. Сматрам да наша дјеца не би имала квалитетну наставу, уколико би се одвијала на овај начин и под овим условима“, поручио је Томислав Граховац, један од родитеља. Он је уједно рекао да ће, ако се не ријеши овај проблем, своју дјецу уписати у матичну школу, како би им обезбједио квалитетно школовање.

Слободан Милошевић, родитељ ученика из села Риља, које је девет километара удаљено од овe подручне школе, рекао је да осјећа да су ученици у Кифином Селу дискриминисани, јер није исто похађати час од 45 минута или од 22 и по минута, како је у комбинованим одјељењима.

„Ова школа је до сада била веома успјешна. Из ње потичу републички и регионални прваци, ђаци генерације, као и носиоци Вукових диплома“, истакао је Милошевић и изразио бојазан да похађајући комбиновану наставу дјеца, без обзира на таленат, неће моћи постићи најбоље резултате.

Татјана Јонлија, мајка једног од ученика из Кифиног Села, рекла је да у овај протест родитељи не мијешају ни наставнике ни управу школе, а ни политику већ само желе да остваре право своје дјеце на квалитетно основно образовање.

Kifino 1

Директорица ОШ „Ристо Пророковић“ Мара Шаран каже да су комбинована одјељења предвиђена законом и да је одлуку везано за ПО Кифино Село донијело Министарство просвјете и културе РС.

Она је истакла да је управа школе послала допис ресорном министарству поводом овог проблема и да се чека на званичан одговор.

Нагласила је и да су дјеца из Кифиног Села, као и оближњих села, која припадају том подручном одјељењу, разредну наставу похађала у комбинованим одјељењима.

„Управа школе се и раније трудила да на најбољи начин ријеши овај проблем, али крајња одлука је на ресорном министарству“, закључила је Шаран.

Kifino 2

Са друге стране, родитељи су поручили да се не може мјерити квалитет разредне и предметне наставе у комбинованим одјељењима.

Они се позивају и на примјер подручне школе у Петровом Пољу код Требиња, коју, како незванично сазнају, похађа 29 ученика, а настава се не изводи у комбинованим одјељењима.

Истичу да су свјесни да је све мање дјеце у сеоским школама, великим дијелом због расељавања становништва, али и због чињенице да један број дјеце са села наставу похађа у школи у граду, иако не припадају том уписном подручју.

Родитељи сматрају да ће увођење комбинованих одјељења у коначници довести до затварања школе, а самим тим и исељавања млађе популације.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520