-->

НЕВЕСИЊСКИ ОДБОРНИЦИ НАЈВИШЕ РАСПРАВЉАЛИ О СТАЊУ ПРИВРЕДЕ И РАДУ ИНСПЕКЦИЈСКИХ СЛУЖБИ

03 septembar 2019

На данашњем засједању Скупштине општине Невесиње највише се расправљало о стању привредног сектора и раду инспекцијских служби и комуналне полиције. Усвојено је више извјештаја о раду јавних установа и информација о снабдијевању електричном енергијом. Општинско Одјељење за финансије упознало је одборнике са реализацијом општинског буџета у првих пола године.

skupstina 1

Већ приликом усвајања дневног реда из опозиције су најавили да неће учествовати у расправи о раду Центра за социјални рад, Дома здравља и Туристичке организације сматрајући да извјестиоци немају легитимитет за заступање ових установа јер им није продужен мандат вршилаца дужности.

Подносећи Информацију о стању привредног сектора у прошлој години начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић нагласио је да су приходи пословних субјеката у 2018. години већи за 12,4% у односу на претходну годину. У извјештајном периоду смањен је број запослених лица, а напредак је остварен у енергетском сектору, водоснабдијевању, производњи и преради млијека, воћарству и саобраћајној инфраструктури. Из опозиције су оцијенили да је извјештај скуп статистичких података који не одсликава реално стање у привреди. Приговорили су и што нису дате смјернице за привредни развој. У расправу се укључио и начелник општине Миленко Авдаловић образлажући информације везане за фабрику Свислајон и вјетропаркове Трусина и Гребак. Одбацио је приговоре опозиционих одборника да се на тендерима фаворизују поједине фирме. Информација је усвојена гласовима скупштинске већине.

skupstina 2

Начелник Одјељења за финансије Зорка Умићевић презентовала је структуру општинских прихода и расхода у првих шест мјесеци 2019. године износећи оцјену да је извршење буџета задовољавајуће. На примједбу опозиције да је направљен дефицит у првих пола године, Умићевић је истакла да је тренутно стање у буџету у корист прихода. Извјештај о реализацији буџета добио је подршку скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

Извјештаји о раду Центра за социјални рад и Црвеног крста Невесиње за 2018. годину прихваћени су без расправе. Није било много дискусије ни приликом усвајања Извјештаја о остваривању плана и програма Бироа за запошљавање. На примједбе појединих одборника да се не слажу подаци Општине и Бироа о броју незапослених особа образложено је да је разлика у активном и пасивном статусу лица са евиденције.

У одсуству вршилаца дужности Дома здравља и Болнице Невесиње одборници су без расправе прихватили извјештаје о раду ових здравствених установа.

skupstina 4

Широка скупштинска дискусија вођена је о раду инспекцијских служби и комуналне полиције. Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић одборницима је пренио основне информације о раду тржишне, урбанистичко-грађевинске, ветеринарске, пољопривредне и здравствене инспекције и комуналне полиције. Он је нагласио да је у извјештајном периоду извшено 347 инспекцијских контрола и издато 60 рјешења о отклањању неправилности. Одборнике је интересовао спор у Сопиљима који је праћен низом нарушавања јавног реда и мира, рјешавање дивљих депонија, контрола условности угоститељских објеката и поштовање одлуке о забрани номађења стоке. Шеф Одсјека за инспекцијске и послове комуналне полиције Сандра Ковачевић негирала је тврдње одборника СДС-а да се инспекцијске контроле врше по двоструким аршинима.

skupstina 5

Подносећи Информацију о снабдијевању електричном енергијом руководилац радне јединице Електро-Невесиње Градимир Спремо нагласио је да је стање погонске спремности електро-дистрибутивних система задовољавајуће. Он је додао да ће активности предузећа ове године бити усмјерене на повећање поузданости снабдијевања електричном енергијом, смањење техничких губитака и изради информационог система електро мреже и постројења. На питање одборника зашто су чести кварови на далеководу Невесиње – Лука, Спремо је најавио да ће екипе утврдити узроке нестанака струје.

Представљајући извјештај о раду Туристичке организације в.д. директора Мирослав Марић истакао је да је у 2018. години у Невесињу регистровано пет пута више ноћења него годину дана раније. У краткој одборничкој дискусији указано је да би ова организација могла бити искориштена и за промоцију неких других општинских потенцијала и манифестација.

На данашњој сједници Општинског парламента усвојена је Одлука о начину и условима јавне продаје неизграђеног грађевинског земљишта у својини општине Невесиње за изградњу стамбених и стамбено-пословних објеката на Килавцима и Одлука о приступању изради озмјене Регулационог плана „Витла“. Прихваћена је Информација о регистрацији заједница етажних власника и Извјештај о стању цивилне заштите.

skupština 7

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520