-->

ИЗЛОЖБОМ У МУЗЕЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ ПОЧИЊЕ КАНДИДАТУРА НЕВЕСИЊСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ ЗА УНЕСКО

08 mart 2019

Изложбом фотографија „Невесињска олимпијада“ и промоцијом документарног филма о историјату народних саборовања на Братачком лугу у Музеју Херцеговине у Требињу 12. марта биће озваничена кандидатура Невесињске олимпијаде за Унескову листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства.

Номинацију је предложило Министарство просвјете и културе РС, а документацију припрема Музеј Херцеговине у сарадњи са Општином Невесиње, Општинском туристичком организацијом, Радио Невесињем и Инфо центром.

Невесињска олимпијада је највећи народни сабор традиције и витештва у Херцеговини. Коњске трке, необичне спортске дисциплине, витешка надметања професионалаца и аматера и народни обичаји дио су разноврсног програма који сваке дочека хиљаде посјетилаца који само за ову прилику наврате у слободарску херцеговачку варошицу. Витешки дух, част и достојанство Невесињци су дубоко урезали у своју традиционалну светковину. Богато културно насљеђе и старе спортове успјешно чувају од заборава, истовремено дајући овој манифестацији модерне тонове и савремене видике.

Изложбу „Невесињска олимпијада“ чине панои на којима је представљен историјат манифестације припремљен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија. Биће приказани и трофеји, медаље и награде који су уручивани најуспјешнијим олимпијцима, као и Плакета „Златна туристичка ружа“ додијељена Невесињској олимпијади за најбољу туристичку манифестцију у БиХ за 2009. годину.

Изложбу која ће бити отворена у 19 часова припремила је виши кустос етнолог Божана Ђузеловић.

До краја марта кандидатуру Невесињске олимпијаде као народне праксе са подручја Херцеговине са пратећом документацијом и промотивним видео записом требало би доставити Државној комисији за сарадњу БиХ са Унеском. Невесињска олимпијада је раније увршена на Прелиминарну листу нематеријалне културне баштине БиХ.

Olimpijada plakat muzej

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520