SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс
-->

НЕВЕСИЊСКИ ШКОЛАРЦИ ПРИРЕДБАМА ПОЗДРАВЉАЈУ МАЈКЕ И УЧИТЕЉИЦЕ

08 mart 2019

Међународни дан жена, 8. март, обиљежава се данас многобројним јавним манифестацијама и дијељењем поклона припадницама љепшег пола, а културолози се слажу у оцјени да је тај празник у Републици Српској добио добио свечарско обиљежје, при чему се често заборавља на његову историјску конотацију. Мада су посљедњих година многи склони да тврде да је 8. март превазиђен и заборављен датум, чињеница је да тог дана припадници мушког рода ипак купују поклоне својим супругама, мајкама, колегицама…

Невесињски вртић „Света Евгенија царица Милица“ организује традиционални пријем за мајке. Приредба ће почети уручивањем честитки које су малишани претходних дана украсили својим ликовним радовима. Биће приређена и забавна такмичења.

Ученици и наставници ОШ“Ристо Пророковић“ припремили су занимљив програм поводом Дана жена. Приредба ће се одржати у фискултурној сали школе са почетком у 11:15 часова.

На данашњи дан се широм свијета одигравају манифестације, на којима се говори о успјесима жене у политици, бизнису, науци, умјетности и другим областима. Такође се утврђују циљеви и планови који ће инспирисати припаднице љепшег пола на још боље резултате. Ипак у породици и у радној средини, скоро свуда у свијету је уобичајени ритуал, да мушкарци љепшој половини свијета поклањају цвијеће и друге ситне дарове на тај дан трудећи се да разбију монотонију осталих дана у години.

Осми март се обиљежава у знак сјећања на демонстрације из 1857. године када су текстилне раднице у Њујорку протестовале због лоших радних услова и малих плата. Неколико мјесеци касније текстилне раднице су основале синдикат. Протести жена незадовољних социјалним положајем касније постају готово уобичајени. Један од значајнијих протеста одржан је 8. марта 1908. године када је око 15.000 жена марширало кроз Њујорк тражећи краће радно вријеме, боље плате и право гласа.

На Првој међународној женској конференцији 1910. године у Копенхагену, у организацији Социјалистичке интернационале званично је установљен Дан жена, на приједлог Кларе Цеткин, познатог њемачког борца за женска права. Већ сљедеће године више од милион жена славило је овај празник у Аустрији, Данској, Њемачкој и Швајцарској. Велике демонстрације жена у Русији су дале импулс октобарској бољшевичкој револуцији. Међународни дан жена званични је празник у 55 земаља свијета – од Албаније и Алжира до Вијетнама и Замбије. У земљама „западне демократије“ прослављао се све до педесетих и шездесетих година прошлог вијека, али је његов значај опао са појавом модерног феминизма. У Индији се и даље одржавају велике параде, у Уругвају и концерти. Мало је Италијанки које данас неће добити миришљиви букет мимоза. А гдје се, попут САД и Велике Британије, не празнује 8. март, постоје слични празници, попут Дана мајки.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520