-->

БИЉАНА И ВЕЛИБОР ПРИРЕДИЛИ ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ И ПРОЗЕ

05 avgust 2018

У Градској галерији у Невесињу синоћ је одржано „Вече поезије и прозе“, а своја најновија остварења представили су Биљана Ристић и Велибор Шиповац.

Биљана се послије бројних ликовних изложби, представила другом књигом поезије „Сенке и снови“, а Велибор збирком прича „Трагови“.

О књигама су говорили наставница Силвија Жерајић и професор Момчило Голијанин. Гост вечери био је истакнути пјесник Новица Телебак Тени, који је по први пут невесињској публици говорио пјесму „Канада је то“.

Ristic2

Да ли сликала или писала Биљанина почетна станица је Невесиње, и углавном своје изложбе и промоције започиње у родном граду.

За себе каже, живи да би сликала, а слика да би живјела. У њеном кисту живи и рађа се поезија која тече и исписује стихове и риме.

Наставница Силвија Жерајић нагласила је да је Биљанина веза са завичајем јако чврста и да није случајно што је управо своју нову збирку пјесама представила баш у свом родном мјесту.

- Сигурна сам да ће Биљана у својим будућим пјесмама бојити свој и наш живот истином и љепотом, снагом и     оптимизмом – навела је Жерајић.

Велибор Шиповац појаснио је да садржај, како гласи и сам назив књиге, су трагови из прошлости, садашњости и они трагови за будућност.

- У причама сам истакао све оно што се дешавало нашим прецима, кроз сеобе, кроз турско, аустоугарско и     комунистичко вријеме. Трагао сам за поимањем живота и смрти, а то су вјечите и неисцрпне теме – рекао је   Шиповац.

Он је додао да је у свом казивању настојао да читаоци спознају поуку и поруку, а то су љубав, вјера и Бог у сваком сегменту човјековог постојања.

Професор Момчило Голијанин рекао је да је вјера та која се као златна нит провлачи кроз сва пишчева приповиједања.

- Човјекова вјера у Бога је основ његовог приповједања, и ове приче у читаоцу буде носталгична сјећања на   прошлост, на претке, на љепоту патријахалног херцеговачког живота, превасходно сеоског дома и позивају на   међусобно праштање и помагање – истакао је Голијанин.

Ristic8

Синоћну вече уљепшала је млада виолинисткиња Марија Пејичић која се представила са двије музичке нумере „Ти си ми у крви“ и „Бојарка“.

Ristic1

Ristic3

Ristic4

Ristic5

Ristic6

Ristic7

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520