-->

ОСВЈЕШТАНА НОВОСАГРАЂЕНА ЦРКВА У БУКУРИЋИМА КОД НЕВЕСИЊА

04 avgust 2018

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије освјештао је новосаграђену Цркву Преподобне Марије Магдалине у Букурићима код Невесиња.

Bukurici2

Свети чин обављен је у присуству великог броја вјерника из читаве Херцеговине и завичајаца расутих по свијету.

Bukurici3

У својој бесједи владика Григорије нагласио је да је данашњи догађај велики за ово мало мјесто.

– Овај Храм је један од оних херцеговачких храмова за које је Јован Дучић рекао да је у таквим храмовима сретао Бога много више и чешће него у највелељепнијим свјетским црквама - истакао је Григорије.

Bukurici4

У име мјештана села Букурићи, Милисав Ђурасовић из Новог Сада поклонио је икону Преподобне Марије Магдалине владици Григорију, у знак захвалности на свему што је урадио за Херцеговину и њен народ.

– Хвала владици Григорију на свему што је урадио у нашој Епархији, мом Мостару и Невесињу и свима који су дошли да увеличају данашњи дан – рекао је Ђурасовић.

Bukurici1

Бојан Пантић, отац дјечака Луке који се данас крстио, каже да је најсрећнији човјек на свијету јер је у свечаној атмосфери и у овом прелијепом Храму крстио свог сина.

– Осјећај је заиста неописив, а на радост читаве породице нашег Луку је крстио владика Григорије, што је посебна част – рекао је Пантић.

Мјештанин Деско Ђурасовић захвалио се свима који су допринијели да овај Храм заблиста у пуном сјају.

– Ми се као домаћини јако лијепо осјећамо и ово је Храм Српске православне цркве а то значи и Храм свих нас – поручио је Ђурасовић.

Члан Одбора за изградњу Миљан Ђурасовић рекао је да је уз благослов владике Григорија изградња почела  2017. године, а темеље новог храма посвећеног Марији Магдалини 26. априла ове године освјештао је архимандрит Данило из манастира Житомислић.

– Изградња је трајала три мјесеца, а све грађевинске радове радили су мјештани уз помоћ свих добрих људи који су са великом вољом и ентузијазмом протеклих мјесеци учествовали и дали свој допринос како би у врло кратком периоду ово свето мјесто заблистало у најљепшем сјају.

Он је додао да је претходних мјесеци било задовољство окупљати се и радити на подизању цркве, гдје се могао осјетити дух заједништва и слоге, у нади да ће се и у будућности окупљати у што већем броју како би млађим нараштајима пренијели обичаје и традицију и научили их да је једини истински пут, пут Божији.

Заједно са својим рођацима и породицом из Швајцарске је стигао и Предраг Ђурасовић како би присуствовао овом великом догађају.

– Већ 25 година живим у малом Швајцарском граду Монтеју, и користим сваку прилику да дођем у Букуриће. Данашњи дан је нешто што се ријечима не може описати, јер сам након дуго времена видио драге људе, пријатеље и комшије и јако сам срећан што је ово село добило цркву која ће бити мјесто наших нових окупљања и дружења – са носталгијом каже Ђурасовић.

Мјештани села су за све госте припремили трпезу љубави, а данашњу атмосферу уљепшала је Етно група „Симонида“.

Bukurici6

Bukurici8

Bukurici9

Bukurici10

bukurici5

bukurici11

Bukurici12

Bukurici13

Bukurici7

ВЕРИЦА ЧУПКОВИЋ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520