SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс
-->

ПУТОВАЊЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ

12 jun 2018

Удружење Невесињаца у Београду наставља традицију награђивања „вуковаца“ Основне школе из Невесиња

У времену од 7. до 10. јуна ове године, у организацији Удружења Невесињаца у Београду, на наградном путовању у Србији боравили су најбољи ученици завршног разреда Основне школе “Ристо Пророковић“ из Невесиња. Ради се о ученицима који су за сво вријеме досадашњег школовања имали одличне оцјене и носиоци су дипломе “Вук Караџић“. Може се рећи да је ово већ традиционална активност Удружења, која је први пут организована 2010. године. Традиција је и то да на путовање иду и ученици завршног разреда који су носиоци медаље републичког и вишег значаја, без обзира на успјех у школи.

Ове године у групи је било двадесеторо дјеце. Предводила их је директорка Школе Мара Шаран и наставница Радмила Кокотовић, разредни старјешина одјељења које је имало највише вуковаца.

Носиоци дипломе „Вук Караџић“:

Авдаловић (Миленко) Вукан

Дрљан (Дражо) Димитрије

Пашајлић (Милорад) Ања

Вујадиновић (Ранко) Срђан

Ивковић (Радован) Вања

Ивковић (Радован) Нина

Килибарда (Новица) Нађа

Мусић (Слободан) Кристијан

Ратковић (Младен) Ивана

Солдо (Предраг) Коста

Тодоровић (Предраг) Марина

Вучић (Зоран) Немања

Граховац (Драгомир) Емилија

Стајић (Радомир) Ана

Таминџија (Радомир) Николина

Савић (Радмило) Наташа

Милићевић (Љубо) Сара

Лазовић (Радмило) Ивана

Успјешан ученик на такмичењу из физике и информатике:

Милошевић (Слободан) Благоје

Успјешан спортиста:

Петковић (Синиша) Иван

Првог дана путовања, у поподневним часовима, група је пристигла у Београд, гдје су је, испред Храма светог Саве, дочекали чланови Удружења који сваке године раде на организацији овог јединственог путовања. Међу њима је био и пуковник Новица Гушић, легендарни командант Невесињске бригаде, који им је упутио важне ријечи поуке. Вече су гости са младим члановима Удружења, Јованом Дука и Гораном Стајићем, провели у пријатној шетњи по Ади Циганлији.

vukovci6

Другог дана туристичко путовање престоницом почело је посјетом Саборној цркви, гдје их је примио и благословио његова светост патријарх српски Иринеј. Између осталог, испричао им је своје успомене из Невесиња, гдје је давне 1958. године проводио војничке дане. У пријатном и надахнутом разговору директорка Шаран је подсјетила на значајан јубилеј који ће се наредне године обиљежавати у читавој Херцеговини. Наиме, 2019. године навршава се 800 година од како је свети Сава управо у Невесињу устоличио првог епископа Епархије захумско-херцеговачке и приморске, што ће бити лијепа прилика да његова светост посјети Невесиње и Херцеговину. Након овог изузетног сусрета, ученици су посјетили Музеј српске православне цркве.

Из Патријаршије група се централним улицама престонице прошетала до Народне скупштине Републике Србије, гдје је примио и домаћински угостио народни посланик, рођени Невесињац, Милимир Вујадиновић. Разговору у једној од сала Скупштине придружио се и Миодраг Линта, предсједник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону. Гости из Невесиња су имали јединствену прилику да са галерије сале прате сједницу Скупштине, поздрављени аплаузом од стране народних посланика.

vukovci10

Гостовање се наставило туристичким обиласком града отвореним аутобусом. Лијепо вријеме је допринијело да утисак са ове вожње буде потпун.

vukovci8

Потом је уприличена посјета побратимској школи „Душко Радовић“ на Новом Београду. Уз срдачан и топао пријем домаћини су припремили ручак. Активности су другог дана завршене разгледањем града са брода који је са пристаништа на Земунском кеју пловио око ушћа Саве у Дунав.

Трећи дан посјете започео је посјетом манастиру Раковица, у чијој порти су сахрањена два српска патријарха, Димитрије и Павле. Потом су гости отишли на Авалу, гдје су обишли Споменик незнаном јунаку и изашли на Авалски торањ. Након ове мале авантуре посјетили су Музеј савремене уметности.

Да путовање нема искључиво туристички карактер побринуо се Гордан Милинић, који засигурно спада у ред најуспјешнијих привредника у Београду и Србији, а који воде поријекло из Херцеговине. Он је, са члановима своје породице, ове вриједне младе људе угостио у сједишту свог предузећа Positive Group Investments и дао им корисне савјете, након чега их је почастио ручком у једном од елитних хотела у Кнез Михаиловој улици. Дан је завршен шетњом Тржним центром Ушће и посјетом биоскопској представи.

vukovci5

На почетку четвртог дана приређена је мала свечаност, на којој су, након кратке анализе путовања, размијењени пригодни поклони. Представници Удружења ученицима и њиховим наставницима уручили су вриједне књиге које је, трудом Аца Гутића, даровао Завод за уџбенике из Београда. По једну књигу својих афоризама сваком госту поклонио је вриједни члан Удружења Митар Ђерић Лаки.

Директорка Шаран Удружењу је поклонила ликовни рад једног од ученика школе и оригинални завичајни сувенир – стаклена „Невесињска пушка“, напуњена оригиналном невесињском ракијом шљивовицом.

На путу за Невесиње група је посјетила Споменички комплекс посвећен Првом српском устанку у Орашцу, гдје је примио и угостио Драган Адамовић, ранији предсједник ове најпознатије српске мјесне заједнице. Важно је подсјетити да је за вријеме његовог мандата уприличено братимљење те мјесне заједнице са невесињском мјесном заједницом Лука.

Потом је путовање настављено до Опленца и Спомен комплекса краљевске породице Карађорђевић. Ту је, као и претходних година, домаћин био Драган Арсенијевић са члановима његове породице.

Тиме се успјешно завршило и ово наградно путовање.

Гости нису крили одушевљење са свим што су у току овог путовања видјели и доживјели.

А организатор путовања, Удружење Невесињаца у Београду, задовољан је што је и ове године био у могућности да на овај начин скрене пажњу на ове вриједне младе људе и да их награди за њихове резултате у почетном дијелу њиховог школовања.

vukovci1

vukovci2

vukovci7

vukovci9

vukovci11

vukovci12

vukovci13

vukovci14

vukovci15

Зоран Јањић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520