-->

ПРЕДСТАВНИЦИ МАТИЦЕ СРПСКЕ ИЗ НОВОГ САДА ПОСЈЕТИЛИ ОПШТИНУ НЕВЕСИЊЕ

21 septembar 2024
Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић примио је у свом кабинету представнике Матице Српске из Новог Сада. Његови гости су били професор др Јован Делић, потпредсједник Матице Српске и дописни члан Српске академије наука, др Милан Мицић, генерални секретар Матице и професор Радомир Вучковић, аутор и водитељ емисије „Земљом Херцеговом“.
 
matt2
Др Милан Мицић је истакао да Матица Српска обиљежава 200 година Љетописа, а за двије године ће прославити и два вијека свог постојања дјелујући на српском , културном и етничком простору кроз своје програме и заједничке научне скупове.
Тема разговора је била потписивање протокола о сарадњи са градовима и општинама које имају заједничке теме са Матицом Српске.
„Наша повезница јесте управо Невесињска пушка, гдје би Матица била присутна у обиљежавању овог важног догађаја, поготово што се наредне године обиљежава велики јубилеј 150 година од Херцеговачког устанка“, нагласио је Мицић.
Он је додао да је идеја да културна мапа Невесиња буде представљена у Новом Саду, а у плану је и да се оснује Друштво чланова Матице Српске за подручје Херцеговине које би презентовало културно- историјска наслеђа Херцеговине и културну мапу.
 
matt1
Професор др Јован Делић рекао је да је дужност Матице Српске да брине о свим Србима од Будима гдје је основана до Котора града.
„Матица омогућава свим људима да мобилишу своје снаге, да допринесу историји, језику и култури свога краја, јер свако мјесто има своје потенцијале који се требају открити и пробудити. У Невесињу је то Невесињска пушка и ми ћемо све учинити да допринесемо обиљежавању тог јубилеја“, истакао је Делић.
Начелник Миленко Авдаловић се захвалио представницима на посјети нашој општини и свакако изразио велико задовољство због овог састанка. Истакао је да ће учинити све као локална власт да Матица Српска буде препознатљива и присутна у Невесињу кроз рад школа, библиотека, Дома културе и свих установама које се баве културом.
„Посебну пажњу током разговора смо посветили обиљежавању 150 година од Херцеговачког устанка и сигрурно је да ћемо неку од активности поводом обиљежавања овог значајног јубилеја провести у Новом Саду“, закључио је Авдаловић.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520