-->

УРУЧИВАЊЕМ НАГРАДА У НЕВЕСИЊУ ЗАВРШЕН 23. ФЕСТИВАЛ ОМЛАДИНСКИХ ПОЗОРИШТА РС

20 septembar 2024

Синоћ је у Невесињу завршен 23. Фестивал омладинских позоришта Републике Српске.

Протеклих дана невесињска публика имала је прилику да ужива у пет изузетних представа, које су приредили млади, талентовани глумци из Невесиња, Билеће, Лакташа, Модриче и Зворника.

Трочлани жири, у чијем саставу су били Огњен Богдановић, Дубравка Николић и Синиша Станишић, имао је изазован задатак да донесе одлуку о овогодишњим добитницима награда.

Награда за најбољи ауторски текст додјељена је Владимиру Медићу и Александру Риђошићу за текст представе „Јао, Миленко“ у извођењу Дис сцене Зворник.

Жири је ове године додјелио три награде за глумачка остварења. festival 3

Прва награда припала је Бојани Радић у представи „Смрт господина Голуже“ у извођењу Аматерског позоришта „Даске“ Лакташи, друга Јани Ђерић у представи „Испочетка“ у извођењу Центра за културу „Небојша Глоговац“ Невесиње и трећа Ђокану Илићу у представи „Галвозуј“ у извођењу Аматерске сцене младих из Модирче.

За најбољу глумицу на фестивалу проглашена је Марина Милошевић у представи „Главозуј“, док је награда за најбољег глумца на фестивалу додјељена Гојку Самарџићу у представи „Ожиљци“ у извођењу Омладинске сцене Билећа.

Награду за најбољу представу по оцјени жирија публике освојила је представа „Смрт господина Голуже“, а награду за најбољу представу у цјелини по оцјени стручног жирија представа "Главозуј".

У част награђених, синоћ је у Центру за културу приређен концерт рок групе „Преко реда“ из Билеће.

festival 1

Директор Центра за културу „Небојша Глоговац“ Александар Вуковић истакао је да је на њихово велико задовољство наш град протеклих дана био центар позоришних збивања Републике Српске.

„Мјесто окупљања младих из цијеле наше Републике био је невесињски Центар за културу. Публика је имала је прилику да види најквалитетнија глумачка остварење за ову годину, стечена у РС“, нагласио је Вуковић.

Он је додао да је позориште основа за културно уздизање.

„Дожививши позоришну катарзу, имамо прилику да размислимо о свијету око нас. Ових дана имали смо прилику да видимо и осјетимо највеће проблеме друштва савременог доба, а и њихова рјешења“, рекао је Вуковић, нагласивши да је ово највећи пројекат од оснивање ове културне установе и да је ова манифестација нешто што одређује њено даље дјеловање.

Организатори 23. Фестивала омладинских позоришта Републике Српске поручили су да је ова манифестација показатељ креативности и преданости младих људи у Републици Српској и потврда снаге омладинског позоришта, које игра важну улогу у образовању нових генерација.

Захвалили су се на помоћи Министарству просвјете и културе РС, Министарству културе Републике Србије, Општини Невесиње, Дис фондацији, Асоцијацији омладинских позоришта РС и Електро-Херцеговини.

Нагласили су је да је фестивал путујућег карактера, те да ће сљедеће године бити одржан у неком другом граду Српске.

festival 2

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520