-->

ДОДИК У БИЛЕЋИ: ПРАВИЛНО РАСПОЛАГАТИ ПОТЕНЦИЈАЛИМА У СЕКТОРУ ЕНЕРГЕТИКЕ

21 mart 2023

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Српска располаже значајним енергетским потенцијалима, а уочи Самита енергетике у Требињу, поручио да је управо ова област једна од најважнијих глобалних тема.

"Република Српска има предност и сада можемо да будемо задовољни, а ријеч је о производњи електричне енергије", рекао је Додик новинарима у Билећи.

Он је истакао да се мора правилно располагати инвестиционим потенцијалима у сектору енергетике, као и да се пажња мора обратити на одржавање система да процес производње електричне енергије и дистрибуције не би био угрожен.

"Ми желимо да се модернизујемо, да повећамо наше шансе. Само овдје у општини Билећа одобрено је неколико концесија за изградњу соларних електрана које ће донијети значајан приход општини, а ријеч је о 1.600.000 КМ на годишњем нивоу", нагласио је Додик.

Предсједник Српске навео је да је у наредној деценији потребно прилагођавање глобалним трендовима, па и када је ријеч о термоелектранама јер ће свијет, како је рекао, пронаћи рјешење проблема електричне енергије.

"Морамо да се прилагођавамо и да се пребацујемо на нове технологије. Основни проблем код нас је преносни систем. Он је сада закрчен због лошег одабира и начина на који се то рјешава. То је питање жЕлектропреносаж на нивоу БиХ", нагласио је Додик.

Он је, говорећи о "Електропреносу БиХ", подсјетио да се за сваку нову инвестицију и нови пренос енергије мора добити њихова сагласност, истакавши да је мрежа већ сада преоптерећена.

"Та мрежа је потпуно закрчена тако да морамо да видимо како ћемо подстаћи да се прави потпуно још један систем преноса, који је потребан да прими електричну енергију", рекао је Додик.

Он је напоменуо да су присутни ови, али и други бројни изазови када је ријеч о сектору енергетике, али да је Самит у Требињу, којем ће присуствовати представници политичког и привредног живота Српске, БиХ, региона и Европе прилика да се о томе разговара.

Самит енергетике, који организују "Електропривреда Републике Српске", компанија "СЕТ" и града Требиње, окупиће наредна три дана 720 учесника, међу којим је и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Покровитељи Самита који окупља стручњаке, научнике и доносиоце одлука из области енергетике, привреде и индустрије су Влада Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.  

Два милиона КМ за отпремнине радника општине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Билећи да ће два милиона КМ бити издвојена за отпремнине 80 радника из општине Билећа.
"За 80 радника биће исплаћене отпремнине у распону од 23.000 до 28.000 КМ, из Кабинета предсједника Републике ћу дати милион КМ за то и милион КМ ће дати Влада Републике Српске и биће исплаћено 80 радника", рекао је Додик новинарима након састанка са руководством општине.

Он је навео да у општини Билећа постоји повећан број запошљавања који по стандардима ова локална управа не може сама да финансира.

Додик је истакао да је у општини Билећа више од 200 запослених, те да више од 60 одсто буџета одлази на финансирање плата и због тога је немогуће да општина уђе у било какав развојни циклус.

Он је рекао да је у Билећи проблем оптерећеност буџета, наводећи да је посљедња плата исплаћена у септембру, да пет плата није исплаћено, те истакао да ће једну плату за раднике општине у Билећи финансирати Кабинет предсједника Републике Српске у наредних мјесец и по дана.

"То не рјешава проблем, он се рјешава отпремнинама", рекао је Додик, наводећи да је боље да се радници баве нечим другим него да чекају мјесецима плату.

Он је истакао да је данас договорено и да се пружи подстицај спорту у Билећи, наводећи да ће више од 300.000 КМ у те сврхе бити финансирано из јавних предузећа, те да је на начелнику и његовом тиму да распореди та средства како би оживјели рад у овој години.

Додик је рекао да ће се у наредном периоду радити на рјешавању пројекта водовода у селу Баљци, за који је потребно 500.000 КМ, Народне библиотеке 580.000 КМ и 721.000 КМ за доградњу и проширење вртића.

Он је истакао да ће у сарадњи са "Електропривредом Републике Српске" у току ове године бити ријешен проблем канализационог система у билећком насељу Златиште, за шта је потребно око милион КМ.

"Остало је да ријешимо проблем Водовода, Колектора, то питање ћемо ставити на дневни ред заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и надлежним институцијама и покушати да овој општини дамо подстрек да може да иде даље", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је ово што је данас договорено од капиталног значаја, те да ће дати сигурност и оптимизам.

Састанку са руководством општине Билећа присуствовали су и министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић, као и генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас је разговарао и са руководством општине Гацко о ситуацији у тој локалној заједници, као и започетим и планираним пројектима.

 

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520